Πτώση τζίρου 70% σε εστίαση και ψυχαγωγία λόγω κορωνοϊού

0

Δραματική πτώση έχουν συναντήσει οι περισσότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας λόγω του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, οι κλάδοι της εστίασης και της ψυχαγωγίας έχουν καταγράψει ήδη τεράστιες απώλειες, με επιχειρηματίες στο κέντρο της Αθήνας να μιλούν για πτώση ακόμα και 70% και να φοβούνται για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες, ενώ και λιανεμπορικές επιχειρήσεις εκτός των τροφίμων μετρούν ήδη απώλειες άνω του 50% και συνεχώς καταγράφονται νέες ακυρώσεις σε τουριστικά πακέτα και κρατήσεις προς την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή το γεγονός με τις αναβολές συνεδρίων, εκθέσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων που έχουν ανακοινωθεί και οι οποίες θα αποτελούσαν τόνωση για τις τοπικές αγορές και τις επιχειρήσεις από τον εσωτερικό τουρισμό έχει φέρει ένα μαύρο σύννεφο πάνω από την αγορά, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις ενόψει του Πάσχα αλλά και της καλοκαιρινής σεζόν εφόσον δεν υπάρξει βελτίωση έως τον Απρίλιο, με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν έντονα προβληματισμένοι.

Αναφορικά με τις κλάδο των τροφίμων πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα δεν έχουν παρουσιαστεί  ελλείψεις στα σουπερμάρκετ στη χώρα μας. Όμως, κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να αλλάξει καθώς η χώρα μας είναι μια άκρως εξαρτώμενη χώρα αναφορικά με τις εισαγωγές με αποτέλεσμα η παγκόσμια καραντίνα να φέρει σημαντικές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον κλάδο του εμπορίου, πριν από έναν μήνα, ο χρόνος παράδοσης ενός φορτίου από την Κίνα ήταν στις 30-40 ημέρες. Σήμερα χρειάζονται 65 ημέρες για την επιβεβαίωση της αποδοχής της παραγγελίας, με επιχειρήσεις από τον κλάδο των ηλεκτρονικών, των παιχνιδιών, των ανταλλακτικών κ.λπ. να έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ταυτόχρονα πρόβλημα υπάρχει και με τα φορτία που έρχονταν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Ιταλία αποτελεί χώρα διέλευσης και τα μέτρα που έχουν ληφθεί δημιουργούν καθυστερήσεις αλλά και αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις εκείνες που αναζητούν άλλες διαδρομές για να παρακάμψουν την Ιταλία.