Σπάνια ντοκουμέντα της ΕΥΔΑΠ για τα 90 χρόνια της λίμνης και φράγματος στον Μαραθώνα

0

90 χρόνια πριν, στις 25 Οκτωβρίου του 1929 εγκαινιάστηκε η κατασκευή της τεχνητής λίμνης και του Φράγματος του Μαραθώνα. Η ΕΥΔΑΠ με αφορμή την ολοκλήρωση των 90 χρόνων (1929 – 2019) από την κατασκευή αυτού του σημαίνοντος τεχνικά έργου για την Ελλάδα του Μεσοπολέμου, εκθέτει για πρώτη φορά τεκμήρια του Ιστορικού της Αρχείου.

«Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ» επιχειρεί να μελετήσει  τις πολλές προκλήσεις που έκρυβε αυτό το μεγάλο έργο, εξετάζοντας όχι μόνο τις ιστορικές και τεχνικές συνθήκες, αλλά και τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές.

Η Έκθεση διερευνά ποιο ήταν το συγκείμενο της εποχής κατασκευής του έργου, ποιοι εργάστηκαν γι’ αυτό και υπό ποιες συνθήκες, τι σώζεται από την κατασκευή του 90 χρόνια μετά και πόσο επηρέασε το εργοτάξιο αυτό στην οργάνωση των μετέπειτα τεχνικών έργων στη χώρα μας. Τα παραπάνω ερωτήματα αντιστοιχούν στις εξής τρεις θεματικές ενότητες:

Α. Μία σύνθετη κατασκευή
Β. Ένα πρότυπο και πολυπληθές εργοτάξιο
Γ.  Η Διατήρηση στη μνήμη

Αναζήτησε τις απαντήσεις στις αίθουσες της Έκθεσης και ανακάλυψε τις δυσκολίες στην πραγμάτωση ενός από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της εποχής, που υπήρξε εφαλτήριο μιας σειράς άλλων σπουδαίων έργων που άλλαξαν την Ελλάδα του Μεσοπολέμου και επέτρεψαν την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Πρωτεύουσας.

Επιμέλεια Έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη

 

Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ
12.11.2019 – 07.02.2020

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ
Η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους.

 

Ο ΧΩΡΟΣ
Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Πειραιώς 254, Ταύρος

 •  Λεωφορείο: 049 (Πειραιάς – Ομόνοια).
  Στάση: Σχολή Καλών Τεχνών.
  Περπατήστε 1 λεπτό μέχρι τον προορισμό.
 •  Λεωφορείο: 914 (Ομόνοια – Λαχαναγορά – Παλαιά Κοκκινιά).
  Στάση: Σχολή Καλών Τεχνών.
  Περπατήστε 1 λεπτό μέχρι τον προορισμό.
 •  ΗΣΑΠ: Γραμμή 1.
  Σταθμός: Καλλιθέας.
  Περπατήστε 10 λεπτά μέχρι τον προορισμό.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

Το Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” διαθέτει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) σε όλους τους χώρους του καθώς και θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του Κτηρίου 2, «Θόλος».

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Εάν μεταφέρετε σχολικές ομάδες που πρόκειται να παρακολουθήσουν την Επετειακή Έκθεση της ΕΥΔΑΠ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ – 90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, στο Κτίριο 1, η αποβίβαση και επιβίβαση των μαθητών γίνεται στην οδό Σικιαρίδη, για λόγους ασφαλείας. Στο τέλος της οδού Σικιαρίδη υπάρχει άνετος χώρος στάθμευσης και παραμονής των λεωφορείων σας για τη διάρκεια της επίσκεψης σας. Ακολουθήστε την πορεία στην παρακάτω εικόνα.

Για την ασφάλεια των παιδιών και την διευκόλυνση της κυκλοφορίας, αποφύγετε σε κάθε περίπτωση τη στάση και στάθμευση των λεωφορείων επί της οδού Πειραιώς. Οι αναφερόμενες παρατηρήσεις διαμορφώθηκαν κατόπιν επανειλημμένων συστάσεων της Αστυνομίας και της Τροχαίας.

 

ΟΙ ΩΡΕΣ

Τρίτη 09:00 – 13:30
Τετάρτη 09:00 – 13:30
Πέμπτη 09:00 – 13:30
Παρασκευή 09:00 – 20:00
Σάββατο 11:00 – 16:00
Κυριακή 10:00 – 18:00

 

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

2122540000 Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”
info@ime.gr Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”
hellenic_cosmos@ime.gr Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”
2107495412 Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
historical_archive@eydap.gr Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ