Ακριβαίνουν πολλά μη συνταγογραφούμενα (εποχικά) φάρμακα

0

Πολλά γνωστά σκευάσματα τα οποία κάνουν «θραύση» ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο λόγω των ιώσεων και του κρυολογήματος αναμένεται να αυξηθούν, όπως διαπιστώνεται από σχετική λίστα που δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Τα φάρμακα αυτά γνωστά ως ΜΗΣΥΦΑ, δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού και τα αγοράζουμε μόνοι μας από τα φαρμακεία. Κατά την περίοδο των μνημονίων η χώρα αναγκάστηκε να αφήσει ελεύθερες τιμές, όμως την ίδια στιγμή προκειμένου να βάλει ένα «φρένο» στην άνοδο, καθιέρωσε την έκδοση «ενδεικτικών» τιμών ώστε να περιορίζει και την άκρατη αύξηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες ενδεικτικές τιμές που υπολόγισε ο ΕΟΦ, περίπου 4 στα 10 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα θα έχουν αύξηση της ενδεικτικής τιμής. Ο πολίτης βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει την τιμή αυτή καθώς δεν αναγράφεται στο κουτάκι του φαρμάκου. Όμως η άνοδος των τιμών στο συγκεκριμένο κατάλογο δίνει το δικαίωμα για νέα αύξηση και στην τιμή πώλησης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των σκευασμάτων που η τιμή τους αναμένεται να αυξηθεί, περιλαμβάνονται ιδιαίτερα γνωστά παυσίπονα, έμπλαστρα, σκευάσματα για τη διακοπή καπνίσματος, σπρέι για τη μύτη, χάπια για το στομάχι ακόμη και σκεύασμα για την αποκατάσταση της φαλάκρας.