Γιατί είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός εργαζομένων στο Δημόσιο;

0

Άρθρο του Αριστείδη Κ. Κέφα, MD, MSc, στο mydimosio.gr  

Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος και οφείλεται στον ιό της γρίπης. Η κλινική εικόνα της πάθησης μπορεί να είναι από ήπια έως και σοβαρή με αποτέλεσμα να οδηγήσει στο θάνατο. Η επιδημιολογική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα αποκαλύπτει ότι δραστικότητα παρουσιάζει άνοδο τον Ιανουάριο και κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από την μετάδοση του ιού, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές αλλά και μειώνει σημαντικά τις απουσίες από την εργασία. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών της χώρας μας ο εμβολιασμός θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως φαίνεται παρακάτω:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι). 

2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω 

3. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: ï Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες ï Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή ï Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) ï Μεταμόσχευση οργάνων 3 ï Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) ï Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα ï Χρόνια νεφροπάθεια ï Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα

 4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες 

5. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m 2 ) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ 6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

 7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης. 

8. Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). 

9. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Συστήνω ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα καθώς οι περισσότεροι είναι σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. Όμως και αν ακόμη δεν εντάσσονται σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς εκτός από την πρόληψη για τον ίδιο τους τον εαυτό, συμβάλουν στο φαινόμενο της ανοσίας της αγέλης και με αυτό τον τρόπο να προστατεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους αλλά και τους πολίτες με του οποίους έρχονται σε επαφή καθημερινά κατά την διάρκεια της εργασίας τους. 

Εν κατακλείδι, συμφωνών απόλυτα με την καμπάνια του ΕΟΔΥ(Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) προστατεύσου και προστάτευσε τους γύρω σου.

*Ο Αριστείδης Κ. Κέφας  MD, MSc είναι 

Ειδικευόμενος Ιατρός Εσωτερικής Παθολογίας 

ΓΝΘ Ιπποκράτειο – Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική

MSc “Λοιμώδη Νοσήματα – Διεθνής Ιατρική”