Δωρεάν check up για όλους

0

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για την πρώιμη ανίχνευση -σε πρώτη φάση- του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής προωθεί το υπουργείο Υγείας, με νομοσχέδιο που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, που εντάσσεται στο συνολικό Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη «Σπύρος Δοξιάδης», ξεκινά με οριζόντιες μαστογραφίες σε δύο εκατομμύρια Ελληνίδες άνω των 39 ετών.

Στο εθνικό σχέδιο για την πρόληψη, το οποίο είναι ανοιχτό σε διαβούλευση μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου και μετά θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, δίνεται το «πράσινο φως» για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία.

Τα εμβόλια θα τίθενται ως υποχρεωτικά με απόφαση του υπουργού Υγείας και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Ελ. Τύπος, οι πολίτες θα έχουν προσωποποιημένη ενημέρωση (SMS, ηλεκτρονικό μήνυμα, τηλεφώνημα, καθώς και με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) για τις εξετάσεις και τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν.

Οι εξετάσεις που θα κινητοποιούνται για να υποβληθούν οι πολίτες είναι οι απαραίτητες διαγνωστικές που αφορούν σε ένα από τα νοσήματα που μπαίνουν στην πρωταρχική φάση. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, μαστογραφίες για τον καρκίνο του μαστού, Τεστ Παπ για τον καρκίνο του τραχήλου, τρίπλεξ καρδιάς και άλλες εξετάσεις στην καρδιά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, κολονοσκόπηση και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται οι περαιτέρω λεπτομέρειες των προληπτικών ελέγχων.

Πιο αναλυτικά, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας θα προσδιορίζεται η κάθε επιμέρους αναλαμβανόμενη δράση πρόληψης της υγείας των πολιτών με την καθιέρωση των ενδεδειγμένων επιστημονικά προληπτικών εξετάσεων, όπως εξειδικεύονται ανά νόσημα, ηλικία και φύλο, θα ορίζονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής των πολιτών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ο τρόπος εγγραφής και η διαδικασία συμμετοχής τους, θα υποδεικνύονται οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας που συμπράττουν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, θα καθορίζεται ως μηδενική η συμμετοχή των πολιτών στην αναλογούσα δαπάνη διενέργειας της συγκεκριμένης δράσης πρόληψης σε όλους τους συμμετέχοντες φορείς, εφόσον αυτή διενεργείται υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις συμμετοχής, και θα ορίζεται η διαδικασία επικαιροποίησης του προγράμματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.