Ελλείψεις σε αντιικά φάρμακα την ώρα που η γρίπη καπλπάζει

0

«Όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα το αντιγριπικό εμβόλιο προλαβαίνουν ακόμα να το κάνουν, καθώς η γρίπη θα κρατήσει δύο μήνες ακόμα, μέχρι τέλος Μαρτίου ίσως και αρχές Απριλίου» ανέφερε η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6.

Όπως σημείωσε, «η γρίπη δεν είναι σταθερό νόσημα καθώς μπορεί να αλλάξει το στέλεχος».

Όσον αφορά την έλλειψη σε αντιικά φάρμακα η κ. Μαλτέζου την απέδωσε στο γεγονός ότι «έχουμε παραπάνω κρούσματα από πέρυσι και ίσως αυτό δημιούργησε ζήτηση».

Σχετικά με τον κοροναϊό είπε ότι «είναι ένας ιός που μεταδίδεται αρκετά εύκολα με αναπνευστικά σταγονίδια καθώς και ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει μια θνησιμότητα λίγο παραπάνω από αυτή της γρίπης. Ωστόσο«προκαλεί προβληματισμό ότι δεν υπάρχει ανοσία για τους ανθρώπους».

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και η προσφορά δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει αυτή τη ζήτηση αυτή τη στιγμή γιατί έγινε ξαφνική έξαρση. Εύχομαι να μην υπάρξει και αυτό το Σαββατοκύριακο ο χαμός που υπήρχε το προηγούμενο με το Tamiflu» δήλωσε χθες μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως αποφάσισε ο ΕΟΦ «ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων TAMIFLU και RELENZA ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».