Κόρη πασίγνωστου ποινικολόγου αποκαλύπτει

0

Τις δυσκολίες που πέρασε στα νεανικά της χρόνια και τον εθισμό της με τις ουσίες αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Στέφη Βασιλοπούλου η η κόρη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και της αείμνηστης Ζωής Λάσκαρη, Μαρία Ελένη Λυκουρέζου. Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση η κ. Λυκουρέζου φρόντισε πέρα από τα προσωπικά της ζητήμα να να θίξει καίρια ζητήματα που αφορούν την κοινωνίας μας και τους νέους που την περιβάλλουν, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν το μονοπάτι της διαφυγής από τον δύσκολο δρόμο των ουσιών.

Η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου μιλάει επίσης για το πως η ελληνική κοινωνία αντιμετοπίζει τους νέους (και όχι μόνο) σε ηλικία χρήστες ουσίων και το πως χειρίζεται καταστάσεις διακίνησης, γνωστές σε όλους, οι οποίες λειτουργούν με βάση τους τα κυκλώματα και θύματα ποιούς άλλους, τους χρήστες, εύπλαστα άτομα που επηρεάζονται και παρασύρονται εύκολα λόγω του νεαρού της ηλικίας τους.

Όπως είπε η ίδια ξεκίνησε από περιέργεια αλλά και επειδή τότε οι παρέες της έκαναν χρήση ουσιών. Ευτυχώς για εκείνη κατάλαβε ότι όλο αυτό αποτελεί ένα φαύλο κύκλο που την κρατούσε στάσιμη και πως την οδηγούσε σε ένα αδιέξοδο. Το 2003 πήρε μόνη της την απόφαση να σταματήσει.

Σε ένα μέρος της συνέντευξης αναφέρει: “Εγώ το ξεκίνησα γιατί ήμουν πολύ περίεργη. Ξεκίνησα με το τσιγάρο… πέρναγα πάρα πολύ καλά. Από τα 14 μέχρι τα 25 κάπνιζα τσιγάρα. Μετά έκανα κοκαΐνη. Δεν μπορούσα να βγω έξω αν δεν έκανα κοκαΐνη. Ένιωθα ότι έκανα κάτι αλλά τελικά δεν έκανα τίποτα. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σταματήσεις τις παρέες αυτές να εξαφανιστείς για να σωθείς. Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι δεν πάει καλά… Χτύπησε μέσα μου το καμπανάκι… Συνειδητοποίησα ότι έφευγα από την παρέα και πήγαινα μόνη μου σπίτι μου να κάνω κοκαΐνη… Εκεί κατάλαβα ότι δεν είναι φυσιολογικό”

Η κ. Λυκουρέζου συνεχίζει την αφήγηση της τονίζοντας το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της κοινωνίας στην αντιμετόπιση τέτοιων καταστάσεων λέγοντας χαρκητιστικά: «Όταν δεν νιώθεις αγάπη από την οικογένειά σου, νιώθεις αδύναμος, θέλεις να κάνεις κάτι για να αποδείξεις ότι δεν είσαι έτσι. Πίνεις, νομίζεις ότι είσαι tοp, περνάς φανταστικά, αλλά μετά από κάποιες φορές πολύ δύσκολα γυρνάς. Αλλά ξανά μανά κανονίζαμε το επόμενο βράδυ. Όταν όμως μετά από χρόνια συνειδητοποίησα ότι θέλω να φεύγω από την παρέα και να πηγαίνω σπίτι και να κάνω μόνη μου χρήση κοκαΐνης, εκεί κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά», είπε χαρακτηριστικά.