Νέοι διοικητές σε 10 νοσοκομεία- Πως θα αξιολογούνται

0

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η αλλαγή σκυτάλης στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει ως στόχο η τοποθέτηση των νέων διοικητών και αναπληρωτών να έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 Ιανουαρίου και άμεσα να δρομολογηθούν οι δράσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση Αποδοτικότητας που υπογράφουν με τις οικείες Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Ήδη έχουν αναλάβει καθήκοντα οι νέοι διοικητές Ευαγγελισμό, στο Γεννηματάς, στο Λαϊκό, στο Ασκληπιείο, στον Άγιο Σάββα, στο ΚΑΤ, στο Αττικόν, στο Ελπίς, στο Έλενα και στο Σισμανόγλειο.

Πρώτο μέλημα των νέων διοικητών είναι η καταγραφή της κατάστασης του ιδρύματος που παρέλαβαν και με βάση αυτή θα καθοριστούν οι στόχοι τους. Αυτοί θα διακρίνονται σε τριμηνιαίοι και ετήσιοι και ανά τρίμηνο θα πραγματοποιείται η αξιολόγηση των στελεχών του ΕΣΥ.

Όπως τονίζει ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας η αξιολόγηση των διοικητων θα πραγματοποιείται με βάση πεπραγμένα και τους στόχους που υλοποιούν. Ανάλογα με την αξιολόγηση είτε θα παραμένουν είτε θα απομακρύνονται από τη θέση τους, και μάλιστα χωρίς αποζημίωση. Εφόσον οι διοικητές τοποθετούν μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, η πρώτη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Απρίλιο.

Τι προβλέπει η Σύμβαση Αποδοτικότητας
Σε τέσσερεις κατηγορίες ταξινομείται το έργο των διοικητών: οικονομική διαχείριση, βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και εφαρμογή εργαλείων μάνατζμεντ.

Βασικό κεφάλαιο στη Σύμβαση Αποδοτικότητας αποτελούν οι οικονομικοί-διαχειριστικοί στόχοι. Οπότε, οι νέές διοικήσεις των νοσοκομείων θα ελέγχονται για την πρόοδο μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη σωστή λειτουργία των λογιστηρίων, για την έκδοση ισολογισμών και την παραγωγική χρήση αναλυτικής λογιστικής.

Στα πλαίσια της σωστής διαχείρισης περιλαμβάνεται το κόστος προμηθειών, ενέργειας αλλά και συντήρησης του νοσοκομείου, η παραλούθηση των δαπανών για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια και ορθοπεδικό υλικό, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία των νοσοκομείων και τέλος η βελτίωση του επιπέδου αξιοπιστίας των οικονομικών δεδομένων.

Η Σύμβαση Αποδοτικότητα περιλαμβάνει ακόμα επτά στόχους που χαρακτηρίζονται ως “ποιοτικοί”. Είναι όσοι επηρεάζουν άμεσα και τους πολίτες που επισκέπτονται τα νοσοκομεία αναζητώντας υπηρεσίες υγείας. Η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι ο πρώτος και αυτό καταδεικνύει τη διάσταση του προβλήματος για τη δημόσια υγεία. Τουλάχιστο 1.600 θάνατοι αποδίδονται σε αυτές, κάτι που αποτελεί αρνητική πρωτιά για τα νοσοκομεία της χώρας.

Επίσης πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών που συνδέεται με την αντοχή στα μικρόβια και άρα με την αύξηση των λοιμώξεων. Ακόμα ένας στόχος είναι η μέτρηση και η αύξηση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών και εργαζομένων, όπως επίσης και η αύξηση του αριθμού πιστοποιήσεων και διαπιστεύσεων ποιότητας τμημάτων των νοσοκομείων. Για τη μέτρηση της αποδοτικότητας της διοίκησης θα λαμβάνεται υπόψη και η υλοποίηση δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Οι δύο τελευταίοι στόχοι έχουν να κάνουν με τις πολύωρες αναμονές και τους εκατοντάδες ασθενεις που πηγαίνουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Οι νέοι διοικητές θα κληθούν να καταγράψουν και να μειώσουν τους χρόνους αναμονής στα ΤΕΠ. Παράλληλα ο υπουργός Υγείας έχει καταστήσει σαφές ότι η φυσική παρουσία των διοικητών στα ΤΕΠ είναι υποχρεωτικη, προκειμένου να δίνονται άμεσα λύσεις στα προβλήματα των νοσοκομειακών ιδρυμάτων.

Η αξιοποίηση των συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα. Οι διοικητές θα ελέγχονται για την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, την αύξηση της διασύνδεσης ιατρικών πρωτοκόλλων και ιατρονοσηλευτικών ηλεκτρονικών εφαρμογών, τη διείσδυση της τεχνολογίας υγείας στα βιοπαθολογικά απεικονιστικά τμήματα και την ενίσχυση των υποδομών δικτύων και εξοπλισμού πληροφορικής στα νοσοκομεία. Επίσης θα μετράται η αξιοπιστία των δεδομένων που καταχωρούνται στο BI-Health και η παρακολούθηση συμβολαίων συντήρησης πληροφοριακών συστημάτων.

Τέλος, οι διοικητές δεσμεύονται για την εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων διοίκησης και πιο συγκεκριμένα για την εκπόνηση Επιχειρησιακών Σχεδίων Δράσης εκτέλεσης και ελέγχου βαθμού υλοποίησης των στόχων και επιπλέον πρέπει να παρακολουθούν τους ιατρονοσηλευτικούς δείκτες του Bi Ηealth του υπουργείου Υγείας.

Ποιοι είναι οι νέοι διοικητές
– Στον Ευαγγελισμό, που είναι διασυνδεδεμένο νοσοκομειο με το Οφθαλμιατρείο και την Πολυκλινικη, τοποθετήθηκε ο κ. Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, κάτοχος Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ο κ. Γρηγορόπουλος ήταν επικεφαλής του νοσοκομειου και στο παρελθόν.

– Στο Λαϊκό διοικητής ο κ. Χρήστος Αντωνόπουλος, πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.

– Στο Ασκληπιείο Βούλας ο κ. Ανδρέας Πλεμμένος, Πτυχιούχος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

– Στον Άγιο Σάββα η κυρία Όλγα Μπαλαούρα, Πτυχιούχος Εκπαίδευσης Προσχολικής Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.

– Στο Γεννηματάς ο κ. Ελευθέριος Μπούλιας, Πτυχιούχο του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στα Τεχνοοικονομικά Συστήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

– Στη διοικηση του ΚΑΤ τοποθετούνται οι κκ. Γιάννης Ηλιόπουλος και Παναγιώτης Γιαννοπουλος, ως διοικητής και αναπληρωτής αντίστοιχα.

– Στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ διοικητής ο κ. Γιάννης Κοτσαριδης.

– Στο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ που διασυνδέεται με το ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ θα είναι επικεφαλής η κ. Ευαγγελία Κοντοσταθακου με αναπληρωτή τον κ. Σπύρο Καββούρη.

– Στο Σισμανόγλειο διοικητής ο κ. Ηλίας Δαλαίνας με αναπληρωτή τον κ. Γιάννη Ευθυμιάδη.

-Στο ΑΤΤΙΚΟΝ η διοίκηση ανατέθηκε στον κ. Σπύρο Αποστολόπουλο.