Οι γιατροί πληρώνουν από την τσέπη τους τις αποζημιώσεις σε περίπτωση ιατρικού λάθους;

0

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον ιατρικό κλάδο μετά τη δημοσιοποίηση της περίπτωσης νοσοκομειακού γιατρού από τη Λάρισα που καλείται να καταβάλει αποζημίωση για ιατρική επιπλοκή σε ασθενή ύψους 850.000 ευρώ. Η υπόθεση αφορά το 2002. Ο γιατρός είχε καταδικαστεί για αμέλεια και το Ελεγκτικό Συνέδριο του ζητά να καταβάλει ο ίδιος τα χρήματα στην οικογένεια του ασθενούς που έχασε τη ζωή του.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να αποσυρθεί άμεσα από τη νυν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η σχετική εγκύκλιος, η οποία, όπως λένε, θα οδηγήσει σε παραίτηση νοσοκομειακών γιατρών και στην υποβάθμιση του συστήματος υγείας.

Με τον φόβο μιας καταγγελίας και την απειλή μιας καταδικαστικής απόφασης προσφέρουν πλέον τις υπηρεσίες τους οι νοσοκομειακοί γιατροί και στο Ηράκλειο.

Κάνουν εξαντλητικές εξετάσεις στους ασθενείς, ακόμη κι αν αυτές δεν χρειάζονται για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, ενώ δείχνουν απροθυμία να αναλάβουν τα βαριά περιστατικά.

 Η περυσινή εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ότι οι γιατροί θα πληρώνουν τις επιδικαζόμενες αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη τούς έχει κάνει να φοβούνται να ασκήσουν την ιατρική.

 

Για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν με την ενεργοποίηση του νόμου περί αστικής ευθύνης των υπηρετούντων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία είχε μιλήσει στο patris.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου Γιώργος Κωστάκης επισημαίνοντας τα εξής:

“Εκτός της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης των νοσοκομειακών  ιατρών, λόγω της αναγκαιότητας σύναψης συμβολαίων  ασφαλιστικής κάλυψης με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, προβλήματα θα υπάρξουν και σε επίπεδο νοσοκομείων με σημαντικές επιβαρύνσεις  των οικονομικών τους,  λόγω της  διαφαινόμενης προκλητής ζήτησης εξετάσεων και  ελέγχων στους ασθενείς,  απόρροια  της άσκησης εκ μέρους των ιατρών  αμυντικής ιατρικής.