Σε έξαρση η γρίπη από τις αρχές του 2020

0

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν τριπλασιαστεί τα κρούσματα γρίπης. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό όσων επισκέφτηκαν γιατρό με με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής άγγιξε το 3% των συνολικών επισκέψεων, έναντι μόλις 1% την τελευταία εβδομάδα του 2019.

Από τις 30 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 5 Ιανουαρίου 2020 δύο ακόμα ασθενείς εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές λόγω γρίπης και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ακόμα, όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) την τελευταία εβδομάδα εξετάστηκαν 52 ύποπτα κρούσμα και από αυτά τα 8 βρέθηκα θετικά σε ιό γρίπης, ποσοστό 15,4%, έναντι 9,5 μια εβδομάδα πριν. Με βάση τα παραπάνω οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ότι ναι μεν τα σοβαρά κρούσματα γρίπης βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, όμως παρουσιάζουν αυξητική τάξη.

Περίπου ένα χρόνο πριν, τα κρούσμα γρίπης αυξήθηκαν σημαντικά την εβδομάδα από 24 έως 30 Δεκεμβρίου και κορυφώθηκαν την εβδομάδα από 4 έως 10 Φεβρουαρίου 2019. Τα σοβαρά περιστατικά ήταν αρκετά και συνδέονταν με το πανδημικό στέλεχος A (H1N1)pdm09, που έχει κάνει και φέτος αισθητή την παρουσία του. Τα παραπάνω είχαν οδηγήσει και σε αύξηση της γενικής θνησιμότηας του ελληνικού πληθυσμού.

Η πλειοψηφία όσων έχασαν τη ζωή τους, ήταν ασθενείς που ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και παρόλες τις προειδοποιήσεις δεν είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης.