Το αδιαχώρητο στις ΜΕΘ λόγω γρίπης

0

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη γρίπη λέγοντας ότι: «περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη νοσηρότητα και κορύφωση τις επόμενες εβδομάδες». Συμπλήρωσε πως φέτος η γρίπη «ξεκίνησε με κάποια καθυστέρηση και αυτό έχει να κάνει με τις κλιματολογικές συνθήκες».

Η γρίπη θα απασχολήσει τις υγειονομικές υπηρεσίες μέχρι το Μάρτιο και «φέτος έχουμε εξάπλωση και των δύο τύπων γρίπης Α στη χώρα και αυτό κάνει πιο περίπλοκη την κατάσταση», λέγοντας ότι «δεν είναι αργά για το εμβόλιο γιατί περιμένουμε και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ότι θα μας απασχολήσει».

Ερωτώμενος σχετικά με τα συμπτώματα που θα πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία ο κ. Τσακρής απάντησε: «η γρίπη εκδηλώνεται με πολύ έντονα συμπτώματα, πολύ υψηλό πυρετό, έντονη καταρροή, βήχα. Έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη λήψη θεραπείας ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες επιπλοκών».

Ακόμα, έκανε έκκληση προς όσους έχουν συμπτώματα, τις μέρες εκείνες να παραμένουν στο σπίτι λαμβάνοντας αγωγή και διατροφή, όχι μόνο για τη δική τους προστασία αλλά και για τη μη εξάπλωση του ιού. Επίσης, αυτή την περίοδο θα πρέπει να αποφεύγεται η παρουσία σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Τέλος ο κ. Τσακρής εξήγησε πως «η γρίπη μεταδίδεται αερογενώς σε απόσταση δύο μέτρων αλλά και από αντικείμενα. Να αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο».

Πάντως με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, το σύστημα υγείας δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα γρίπης και τα ράντζα των νοσοκομείων αυξάνονται συνεχώς. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίωση: «Υπάρχουν και ασθενείς με συμπτώματα γρίπης διασωληνομένοι σε θαλάμους πνευμονολογικών, παθολογικών κλινικών που δεν καταφέρνουν να βρουν ΜΕΘ για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία».

Οι 45 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που δόθηκαν από τις ιδιωτικές κλινικές στο Δημόσιο, δεν επαρκούν, ενώ η αύξηση και των επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έχει προκαλέσει «έμφραγμα» και στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: «Πέραν των εξαγγελιών καμία παρέμβαση δεν έγινε μέχρι στιγμής στα Δημόσια Νοσοκομεία για την ασφαλέστερη αντιμετώπιση της γρίπης. Η ταλαιπωρία στα ΤΕΠ συνεχίζεται για τους ασθενείς και τα μεγάλα Νοσοκομεία αναπτύσσουν ράντζα. Το σοβαρότερο όλων είναι οι λίστες αναμονής για ΜΕΘ. Σαββατοκύριακο η λίστα αναμονής ήταν 50 ασθενείς. Αντί να ανοίξουν κρεβάτια κλείνουν λόγω μείωσης του προσωπικού».

Για 6 εκ. πληθυσμό στην Αττική υπάρχουν μόνο 224 κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομειων του νομού.

«Εάν τις επόμενες ημέρες υπάρξει έξαρση της γρίπης η λίστα θα μεγαλώσει κατά πολύ. Υπάρχουν 80 -100 κλίνες ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία εξοπλισμένες που δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού (το νούμερο δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς γιατί κλείνουν κρεβάτια με εσωτερικές αποφάσεις των νοσοκομείων χωρίς να ανακοινώνονται)».

Για να λειτουργήσουν άμεσα τα κρεβάτια αυτά, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στη πρόσληψη 1.000 επικουρικών νοσηλευτών και γιατρών και ταυτόχρονα καταγγέλει τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις. Η χρονιά των δημόσιων νοσοκομείων που εξαγγέλλεται από τη κυβέρνηση δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για εργαζόμενους και ασθενείς», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.