Υπό κατάρρευση ένα καποδιστριακό διαμάντι της Αίγινας που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας

0

Ένα από τα πρώτα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νεότερου κράτους, το λεγόμενο Εϋνάρδειο, το οποίο δώρισε Ελβετός φιλέλληνας και έχτισε ο Καποδίστριας στην Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Χτίστηκε το 1830 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Σ. Κλεάνθη και E. Schaubert με χρήματα που προσέφερε κυρίως ο Ελβετός τραπεζίτης Φιλέλληνας Γ. Ευνάρδος , φίλος του Κυβερνήτη , και Φιλελληνικές οργανώσεις της Ελβετίας.

Στην εγκατάλειψη από το 1981

Έκτοτε παραμένει κλειστό και εγκαταλελειμένο, όπως και όλα τα Καποδιστριακά κτίρια της Αίγινας. Μελέτες έχουν εκπονηθεί, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αναστήλωσης, αλλά το Υπουργείο Παιδείας στο οποίο ανήκει το κτίριο, αγνοεί το Εϋνάρδειο.

Όπως αναφέρει το aeginaportal.gr αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στη οποία βρίσκεται το καποδιστριακό κτήριο Εϋνάρδειο. Η φθορά του κτηρίου επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα. Το ζήτημα της στέγης και των κεραμιδιών του ιστορικού κτηρίου, όπως επίσης και η επικινδυνότητα των παραθύρων με τα σπασμένα τζάμια, έχουν παρουσιαστεί αρκετές φορές και στο παρελθόν, αναφέρει το τοπικό σάιτ.

Δυστυχώς, πρόσφατα ένα τμήμα της οροφής του κτηρίου κατέρρευσε και παρουσιάζει πλέον την εικόνα που μπορείτε να δείτε στο video. Πρόκειται για τμήμα της στέγης όπως φαίνεται από την πλευρά της οδού Αντωνίου Πελεκάνου. Το νερό της τελευταίας βροχής λιμνάζει ακόμη στο δάπεδο, στο εσωτερικό του κτηρίου.

Σε άλλα σημεία τα κεραμίδια έχουν φύγει από την θέση τους και έχουν ανασηκωθεί επικίνδυνα. Κάποια από αυτά μοιάζουν να είναι σχεδόν στο κενό. Η κατάσταση είναι επιβαρυμένη, χειρότερη από ποτέ, βάζοντας ακόμη και σε κίνδυνο την ασφάλεια των διερχομένων.

Δείτε βίντεο εδώ