Έντονη αντίδραση της εκκλησίας για τα σεμινάρια της Goldie Hawn στη Σκιάθο

0

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκπρόσωποι της εκκλησίας όλο και κάτι βρίσκουν για να καυτηριάσουν. Αυτή τη φορά στο στόχαστρό τους μπήκαν τα εναλλακτικά σεμινάρια ενίσχυσης της νοητικής και συναισθηματικής υγείας παιδιών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο σε εκπαιδευτικούς της Σκιάθου, υπό την ευθύνη του Ιδρύματος της διάσημης ηθοποιού Goldie Hawn.

Η αντίδραση προήλθε από τη Μητρόπολη Χαλκίδος που έκανε λόγο για «αιρετικές παραφυάδες και εξωχριστιανικές θρησκευτικές δοξασίες, οι οποίες συχνότατα δεν αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα, αλλά, προκειμένου να έχουν οπαδούς, παραπληροφορούν εκείνους στους οποίους στοχεύουν και απευθύνονται».

Η Goldie Hawn που έχει αγοράσει σπίτι στη Σκιάθο και επισκέπτεται συχνά το νησί δήλωσε ενθουσιασμένη για τη διοργάνωση του σεμιναρίου, το οποίο ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα από τις τοπικές αρχές: «Με βάση τη νευροεπιστήμη το MindUP διδάσκει στα παιδιά τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να ρυθμίσουν το άγχος και τα συναισθήματά τους, να διαμορφώσουν θετικές σχέσεις και να ενεργήσουν με καλοσύνη και συμπόνια», είπε.

«Εχει εφαρμοστεί επί 17 χρόνια με μεγάλη επιτυχία σε σχολεία ανά τον κόσμο, όλα με πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις και προγράμματα σπουδών χωρίς πρόβλημα εφαρμογής, προσεγγίζοντας πάνω από έξι εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως και αποτελεί ένα από τα καλύτερα τεκμηριωμένα προγράμματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των παιδιών».

Όμως η Μητρόπολη Χαλκίδος, όπου υπάγεται η Σκιάθος, δεν συμμερίστηκε τα παραπάνω και προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης για να εκφράσει την αντίθεσή της:

“Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος πληροφορήθηκε από τον διαδικτυακό τύπο, σχετικά με την διεξαγωγή σεμιναρίου προγράμματος «MindUp» εντός των ορίων της εκκλησιαστικής ευθύνης της, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, απευθύνεται μεν σε εκπαιδευτικούς, αλλά έχει στόχο να τονώσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

Η Αντιαιρετική Υπηρεσία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, λοιπόν, συντονισμένη με την αρμόδια επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με συναίσθηση του καθήκοντός της και υπευθυνότητα πληροφορεί τους ορθοδόξους χριστιανούς, οι οποίοι ανήκουν στα όρια της ποιμαντικής της ευθύνης, ήτοι το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων (Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου) τα εξής.

Σέβεται το αγαθό της ελευθερίας, με το οποίο επροίκισε ο Θεός τον άνθρωπο και αναγνωρίζει στον καθένα το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας. Διδάσκει προς όλους την αγάπη και είναι αντίθετη με την μισαλλοδοξία. Έχει υποχρέωση να κηρύσσει την Αλήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να προστατεύει τα μέλη της από τις πλάνες των αιρετικών παραφυάδων και των εξωχριστιανικών θρησκευτικών δοξασιών, οι οποίες συχνότατα δεν αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα, αλλά, προκειμένου να έχουν οπαδούς, παραπληροφορούν εκείνους, στους οποίους στοχεύουν και απευθύνονται. Στην εποχή μας μάλιστα παρουσιάζονται και ως μέθοδοι που χαρίζουν στον αγχωμένο άνθρωπο ευεξία και ψυχοσωματική υγεία.

Οι τεχνικές και πρακτικές «MindUp» και «mindfulness», οι οποίες προβάλλονται αυτές τις ημέρες στα όρια της Μητροπόλεώς μας, διδάσκονται σε εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας και διαφημίζονται ότι τονώνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών, τα βοηθούν να διαχειριστούν το άγχος τους (τα παιδιά του Δημοτικού!), τόσο στην τάξη, όσο και έξω από αυτήν, έχουν ως αφετηρία τις βουδιστικές θρησκευτικές δοξασίες και πρακτικές διαλογισμού!

Παρά τα όσα υπόσχονται οι τεχνικές αυτές δεν είναι απαλλαγμένες κινδύνων και σε επί μέρους παραμέτρους, ενσωματώνουν έτι περαιτέρω πρακτικές ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη Πίστη! Ακόμη, αποσιωπώνται δυσάρεστες καταστάσεις και παρενέργειες από την χρήση τους, παρ’ ότι έχουν επισημανθεί και καταγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία.
Ένεκα των ανωτέρω εκτεθέντων, συνιστάται στους Ορθοδόξους Χριστιανούς να απέχουν από τις δραστηριότητες του εν λόγω σεμιναρίου και από την χρήση της πρακτικής διαλογισμού, που επιχειρούν να εισέλθουν και στον χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης.

Εξωχριστιανικές θρησκευτικές δοξασίες, όσο ωφέλιμες και χρήσιμες και αν διαφημίζονται, αφού παρουσιάζονται ως anti-stress πρακτικές, ουδεμία συμβολή μπορεί να έχουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και μάλιστα παιδιών.

Το άγχος μικρών και μεγάλων αντιμετωπίζεται με την χαρούμενη εμπιστοσύνη και αφοσίωση στον αληθινό Θεό της αγάπης και της φιλανθρωπίας και την συμμετοχή στην Αγία μας Εκκλησία. Ο Ελληνορθόδοξος Τόπος της αγωγής είναι η πραγματικά δοκιμασμένη από αιώνες και μοναδική διέξοδος από όλα τα οδυνηρά του βίου τούτου”.

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, μιλάει για παρεξήγηση που αποτελεί παρελθόν και λύθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Δήμου με τον Μητροπολίτη Χαλκίδας Χρυσόστομο. «Επειδή το σεμινάριο αυτό έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δεν έγινε αντιληπτό το περιεχόμενό του», είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Τζούμας. «Το έχουν παρακολουθήσει ειδικοί και έχει να κάνει με τις επιστήμες του εγκεφάλου και της ψυχολογίας. Μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις, η παρεξήγηση λύθηκε και το θέμα θεωρείται λήξαν», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.