Έρχονται νέα κλιμακωτά πρόστιμα για το Κτηματολόγιο

0

Μέσα στον στον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να θεσμοθετηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα του Κτηματολογίου. Για την ώρα δεν είναι βέβαιο το πότε θα ξεκινήσει η επιβολή τους. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο πιθανό σενάριο είναι τα πρόστιμα να αρχίσουν να επιβάλονται 3- 4 μήνες μετά τη θεσμοθέτησή τους.

Ο υπολογισμός των προστίμων θα γίνεται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες που θα καθυστερούν να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο δεν θα έχουν τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουν τόσο εύκολα. Άρα κάθε φορά που θα θέλουν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση ή αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, θα υφίστανται ταλαιπωρία.

Το επόνο διάστημα αναμένεται να αναρτηθεί το Κτηματολόγιο για τον Δήμο Αθηναίων. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα καθοριστεί, καθώς υπάρχει θεμα σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης των ιδιοκτητών ακινήτων από τον ανάδοχο.

Το ερώτημα που έχει τεθεί είναι αν ο ανάδοχος πρέπει να ενημερώσει τους ενδιαφερομένους με email ή πρέπει να στείλει – και – ταχυδρομικώς τα κτηματολογικά αποσπάσματα. Αναμένεται απάντηση από το Κτηματολόγιο και αν αποφασιστεί η αποστολή των αποσπασμάτων με το ταχυδρομείο, η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει.

Η διαδικασία ανάρτησης διαρκεί δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που μένουν στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν πώς έχει καταγραφεί η περιουσία τους – και αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπώσουν τις απαραίτητες αντιρρήσεις.

Η διαφορά με την προανάρτηση (ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου 2019) είναι ότι σε αυτό το στάδιο οι αντιρρήσεις και οι αλλαγές γίνονται μόνο από αρμόδιες επιτροπές. Οπότε, όσο προχωρούν τα στάδια της κτηματογράφησης τόσο μεγαλώνουν και οι δυσκολίες για όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν έγκαιρα την περιουσία τους.

Στο Δήμου της Αθήνας υπάρχουν 544.682 ιδιοκτήτες και 7.645 νομικά πρόσωπα (Δημόσιο, εταιρείες κ.λπ.) που έχουν στην κατοχή τους 726.000 ακίνητα και 65.277 γεωτεμάχια, τα οποία δήλωσαν το 2008 στο Κτηματολόγιο πληρώνοντας €35 ανά δικαίωμα.

Πριν δυο μέρες έληξε η προθεσμία για την προανάρτηση στον Βόλο (είχε ξεκινήσει 4 Δεκεμβρίου 2019) και θα πάρει έναν μήνα παράταση μέχρι τις 4 Μαρτίου 2020). Στις 28 Φεβρουαρίου 2020 λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Λήμνου, Λέσβου, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου. Με βάση τα στοιχεία του Κτηματολογίου, γι’ αυτές τις περιοχές το ποσοστό συλλογής δηλώσεων αναμένεται να ξεπεράσει τον στόχο του 55%. Για τις παραπανω περιοχές παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση από έναν έως τρεις μήνες.

Τέλος, σύμφωνα πάντοτε με στοιχεία που παρέχει το Κτηματολόγιο, με εντυπωσιακούς ρυθμούς κινήθηκε το τελευταίο εξάμηνο η πορεία κτηματογράφησης. Πιο συγκεκριμένα, η συλλογή δηλώσεων – στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής – έχει ξεπεράσει το 72% (ο συμβατικός στόχος είναι 55%).

Ειδικότερα, από τον Ιούνιο του 2019 έως και τον Ιανουάριο του 2020 συγκεντρώθηκαν πάνω από 6.553.661 δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένων των εκπρόθεσμων δηλώσεων)και έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάσης της κτηματογράφησης. Μάλιστα ένας στους πέντε ιδιοκτήτες υπέβαλε τη δήλωσή του ηλεκτρονικά.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες και να γλιτώσουν την πολύωρη αναμονή, σε περιοχές που οι προθεσμίες λήγουν στα τέλη Φεβρουαρίου, το Κτηματολόγιο εφαρμόζει τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης» προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

Εννοείται ότι υπάρχει και η επιλογή υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας (www.ktimatologio.gr). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210-6505660 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015.