Κομφούζιο με τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία

0

Απομένει μια εβδομάδα μέχρι τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου και ακόμα υπάρχουν απορίες σχετικά με το τι θα γίνει στα σχολεία την ημέρα εκείνη. Αρχικά, ανακοινώθηκε οτι καταργείται η αργία για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και τα σχολεία θα είναι ανοικτά στις 30 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε οτι, ναι μεν την ημέρα εκείνη τα σχολεία θα είναι ανοιχτά, όμως δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα. Τη σκυτάλη πήρε μερικές ώρες μετά η υπουργός Νίκη Κεραμέως, που τόνισε πως στις 30 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν κανονικά μαθήματα στα σχολεία.

Πριν μερικές μέρες εκδόθηκε από το υπουργείο νέα εγκύκλιος που υπογράφεται από την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη και αναφέρει τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν εκκλησιασμός. Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας».

Αναστάτωση επικρατεί και στο θέμα της λειτουργίας των φροντιστηρίων την μέρα εκείνη. Μάλιστα, το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης τονίζει ότι η αργία θα τηρηθεί κανονικά, επικαλούμενο την υπουργική απόφαση ( 219434/Α5/2016 ), η οποία ορίζει ότι η θρησκευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών συγκαταλέγεται στις επίσημες αργίες για τα φροντιστήρια και τα κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Έξω από το χορό δεν έμειναν και οι Σύλλογοι Γονέων, που ζητούν διευκρινήσεις για τις περιπτώσεις αλλόθρησκων, ετερόδοξων και άθρησκων μαθητών. Με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας υποστηρίζουν οτι «πρόκειται για την πρώτη θρησκευτική γιορτή στο σχολείο θα θέλαμε να υπάρξει διευκρίνιση για τη δυνατότητα απαλλαγής των αλλόθρησκων ή ετερόδοξων ή άθρησκων μαθητών από τις εκδηλώσεις αυτές εφόσον οι γονείς και κηδεμόνες το δηλώσουν ρητώς».

Επιπλέν τονίζουν πως με βάση την υπουργική απόφαση 12773/Δ2/23-01-2015 ορίζεται ο τρόπος «με τον οποίο απαλλάσσονται οι μαθητές από την υποχρεωτική παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών. Κατά τη γνώμη μας, το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν καλύπτει το δικαίωμα απαλλαγής των μαθητών κάθε τάξης από τις εορταστικές εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχόμενου, αφού δε γίνεται πουθενά λόγος για αυτές (η Υ.Α. αναφέρεται μόνο στο μάθημα και τον εκκλησιασμό)».