Αυτό είναι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα

0

Στο επίκεντρο του συνεδρίου για την Υγεία και την Ασφάλιση που διοργάνωσε χθες το ygeiamou.gr με τη συνεργασία του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, βρέθηκαν οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε πως όλα γίνονται με βασικό γνώμονα την παροχή δωρεάν, ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε κάθε Έλληνα πολίτη και ταυτόχρονα ανακοίνωσε το το σχέδιο που θα θέσει σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, οι ΣΔΙΤ αποτελούν την ενδεδειγμένη «συνταγή» σε τρία πεδία της υγείας: στο πεδίο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, σε αυτό που περιλαμβάνει μονάδες που στοχεύουν στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας, όπως η αιμοκάθαρση ή η αποκατάσταση, και τέλος στην κάλυψη της ανάγκης μιας συνολικής επένδυσης, π.χ. ενός νοσοκομείου.

Ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε πως το ελληνικό δημόσιο θα έχει τον απόλυτο έλεγχο σε οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του μοντέλου ΣΔΙΤ.

Για αρχή, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί τη μακροχρόνια μίσθωση μηχανημάτων κατά πράξη και περίπτωση, με σκοπό τη μείωση του χρόνου αναμονής για σημαντικές εξετάσεις και για σοβαρές ασθένειες.

Θα ακολουθήσει μια ακόμα φάση του προγράμματος των ΣΔΙΤ, όπου θα περιληφθούν οι παροχές υπηρεσιών υγείας που δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες δομές του συστήματος, κυρίως σε περιοχές με ιδιαίτερες ανάγκες όπως τμήματα της νησιωτικής χώρας ή σημεία με τουριστικό ενδιαφέρον.

Για να δώσει ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα που αντιπροσωπεύει τον σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός ανέφερε μια Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που δύναται να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ και να προσφέρει τις απαιτούμενες υπηρεσίες μέσω μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.

Επιπλέον, στο μοντέλο των ΣΔΙΤ που προωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνεται και η συνολική επένδυση από τον ιδιώτη σε ανέγερση ή ανακαίνιση κτηρίου, με το δημοσιο να θέτει τους όρους για τη λειτουργία της μονάδας υγείας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας στο συνέδριο του ygeiamou.gr, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι τα Κέντρα Αποκατάστασης και οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα δομών και υπηρεσίων υγείας που μπορεί να λειτουργήσουν με ΣΔΙΤ.

Όμως, «πρώτη προτεραιότητά μας είναι να “τρέξουμε” το κομμάτι της ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που θα μας βοηθήσει να αντικαταστήσουμε τον υπάρχοντα και γηρασμένο εξοπλισμό και να αναβαθμίσουμε το σύνολο των υπηρεσιών υγείας» σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ο υφυπουργός προχώρησε ένα βήμα παρακάτω κάνοντας κατά κάποιο τρόπο την την αυτοκριτική της ηγεσίας σχετικά με τις ΣΔΙΤ και τον τρόπο που έχει επικοινωνηθεί το μοντέλο αυτό χρηματοδότησης υπηρεσίων υγείας στη χώρα μας. «Γιατί υπάρχει τόση αντίδραση για τις ΣΔΙΤ;» διερωτήθηκε και απάντησε «Διότι, κυρίως, δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι σημαίνουν οι ΣΔΙΤ. Πρόκειται για εργαλεία που μας επιτρέπουν να χρηματοδοτήσουμε κινήσεις απαραίτητες για τη βελτίωση των παροχών στη δημόσια υγεία. Οι ΣΔΙΤ δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας».

Από πλεύράς της, η κυρία Θεανώ Καρποδίνη, αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ χαρακτήρισε τον οργανσιμό πρωταθλητή στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. «Έχουμε συμπράξει με όλους τους ιδιώτες, σε ολους τους χώρους της υγείας. Μπορεί όμως ο ΕΟΠΥΥ να γίνει στρατηγικός αγοραστής από παθητικός που είναι σήμερα;» έθεσε το ερώτημα η κυρία Καρποδίνη.

Η απάντηση είναι μεν θετική αλλά υπό προϋποθέσεις. «Μπορεί, εάν γίνει μια σημαντική διοικητική αναδιοργάνωση, να είναι διακριτές οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες που έχει ο καθένας, και με απώτερο πάντοτε στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος παροχών και κατανομής των πόρων. Απαιτείται ακόμη περαιτέρω στελέχωση του οργανισμού, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις αλλά και αδυναμία προκήρυξης διαγωνισμών για νέες προσλήψεις. Γενικώς το στοίχημα για τον ΕΟΠΥΥ είναι η αναβάθμιση της τεχνογνωσίας, η ετοιμότητα και η ανταπόκριση του Οργανισμού στο νέο περιβάλλον Υγείας» επισήμανε η κυρία Καρποδίνη. Ενώ ανέφερε και τα «βαρίδια» της προηγούμενης πενταετίας, κατά την οποία «αντί να ενοποιηθούν οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας και να καθιερωθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, άρχισαν να σχεδιάζονται νέες δομές και να δημιουργούνται νέα κόστη. Επιπλέον, όλο το βάρος που επιφέρει στο Σύστημα η κατάσταση με τους μετανάστες, το καθιστά μη βιώσιμο».

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ πήρε το ο γραμματέας του Τομέα Υγείας και γιατρός κ. Κώστας Μπαργιώτας. «Χωρίς χρηματοδότηση δεν γίνεται τίποτα. Μονίμως η Υγεία στην Ελλάδα είναι υποχρηματοδοτούμενη. Είναι απαράδεκτα χαμηλό το κονδύλι του 4,8% από τον εθνικό προϋπολογισμό για την Υγεία» είπε. Σε ερώτηση δε του συντονιστή της συζήτησης, κ. Παντελή Καψή, όσον αφορά στους λόγους που οι γιατροί αντιδρούν στις ΣΔΙΤ ο κ. Μπαργιώτας σχολίασε ότι «δικαιολογημένα αντιδρούν οι γιατροί, γιατί αφενός δεν γνωρίζουν πώς θα ισχύσει και αφετέρου όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί όλων των κομμάτων είναι συμπαγείς και κρατιστές στο εν λόγω ζήτημα».

Ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF) και της Επιτροπής Φαρμάκου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, είπε ότι «το νέο σύστημα Υγείας χρειάζεται και νέο μοντέλο χρηματοδότησης» προσθέτωντας ότι «με απλά λόγια αυτό σημαίνει: όλοι οι πάροχοι με όλους τους χρήστες, με πραγματικές τιμές, με κοινούς κανόνες και με κίνητρα για ανταλλαγές στο “φως της ημέρας” υπό τη σκέπη ενός ενιαίου πληρωτή, της ασφάλισης Υγείας».

Υπενθύμισε ότι, η τρέχουσα εθνική δαπάνη για την υγεία μειώθηκε δραματικά ενώ η επενδυτική δαπάνη παρέμεινε χαμηλή και στάσιμη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του PIF η ολική δαπάνη υγείας από €22,5 δισ. το 2008 κατέβηκε στα €14,5 δισ. το 2018, αριθμός κάτω από τον μ.ο. των χωρών του ΟΟΣΑ, και στο οποίο η δημόσια δαπάνη κράτος και κοινωνική ασφάλιση μόλις φθάνει το 60%, πράγμα που δείχνει την de facto από-ασφάλιση του πληθυσμού και την υπο-χρηματοδότηση του εθνικού συστήματος υγείας.

«Στην παρούσα συγκυρία η προϊούσα υποβάθμιση του δημόσιου τομέα λόγω της παρατεταμένης υπο-χρηματοδότησης απαιτεί μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις και επενδυτικά σχέδια για τον μετασχηματισμό και την ανασυγκρότηση των υγειονομικών υπηρεσιών. Οι ΣΔΙΤ μπορεί να αποδειχθούν μια καλή επιλογή για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στην υψηλή βιοϊατρική τεχνολογία και στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα στη μακροχρόνια νοσηλεία στον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό και αλλού», πρότεινε ο κ. Παπαταξιάρχης.

Πηγή: protothema.gr