Συνεχίζοντας την περιήγηση στο mydimosio.gr, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση cookies.

BREXIT

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους πολίτες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο;

  • Βίζα: Σαφώς η πιο άμεση συνέπεια θα αυτή, η οποία θα αφορά την μετακίνηση των πολιτών μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πως πλέον για να ταξιδέψουν θα πρέπει να έχουν βίζα.
  • Ταξίδια: Πιο επιβαρυμένα θα είναι τα ταξίδια πλέον όχι μόνο λόγο πτώσης της λίρας έναντι του ευρώ αλλά και γιατί αναμένεται να περιορίσει η αγοραστικής τους δύναμη. Παράλληλα, αναμένεται να αρθούν και οι κοινοτικές συμφωνίες οι οποίες επιτρέπουν σε κάθε ευρωπαϊκή εταιρεία να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.
  • Αλλαγές στην απασχόληση: Σαφώς οι υποστηρικτές του Brexit  έχουν φέρει το θέμα της απασχόλησης των Βρετανών στο επίκεντρο της εκστρατείας τους και έτσι θεωρείται πολύ πιθανό πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. αναμένεται να συνοδευθεί και από την μετεγκατάσταση πολλών θέσεων εργασίας.

Για όσους Βρετανούς ζουν εντός της Ε.Ε.:

  • Για τους συνταξιούχους: Θεωρείται πιθανό να εισοδήματα τους να καταρρεύσουν καθώς η στερλίνα υποτιμάται.
  • Για τις ασφάλειες υγείας:  Δεν θα έχουν πλέον από κάλυψη από την Ε.Ε. και αυτό σημαίνει πως θα απαιτείται έξτρα άδεια εργασίας για τους ενεργούς Βρετανούς πολίτες.
  • Ευρωκράτες: Στον αέρα παράλληλα δείχνει να βρίσκεται και το επαγγελματικό μέλλον εκατοντάδων εργαζομένων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως στις Βρυξέλλες. Μάλιστα πολλοί είναι όσοι ήδη έχουν λάβει δεύτερη υπηκοότητα, την βελγική στις περισσότερες περιπτώσεις.
  • Σχετικά με τη γεωγραφία: Θεωρείται παράλληλα πολύ πιθανό τώρα η Βρετανία βγαίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξουν προβλήματα και με ορισμένους γείτονες της.

Να σημειωθεί πως Brexit μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει νέο σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία και να θέσει περιορισμούς ακόμα και στην καθημερινή κυκλοφορία χιλιάδων ατόμων.

Συμπέρασμα

Οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας απ’ την Ε.Ε. θα είναι σίγουρα μεγάλες τόσο για την Βρετανία, όσο και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα. Η φύση αυτών των συνεπειών θα εξαρτηθεί απ’ τους όρους της σχέσης που θα έχει πλέον η Βρετανία με την Ε.Ε.

Μπορεί κορυφαίοι οικονομολόγοι και αρμόδιοι σε κάθε τομέα να έχουν προβλέψει τις συνέπειες, ωστόσο, αυτές θα αποδειχθούν μονάχα στην πράξη.

Ο χρόνος και οι διαπραγματεύσεις που θ’ ακολουθήσουν, θα καθορίσουν και το κόστος της αποχώρησης για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.

Τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς;

Θέλετε να ρωτήσετε κάτι; Θέλετε να προσθέσουμε κάποια υπηρεσία;
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα ανταποκριθούμε άμεσα.

          

          

Αναζήτηση