Αλέξης Τσίπρας: «Ο μόνος τρόπος να γλιτώσει ο κ. Μητσοτάκης είναι ο διχασμός…»

0

«…να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου» | video

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, χθες Πέμπτη 15 Ιουλίου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.

 

 

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Καλησπέρα σας, κυρίες και κύριοι. Πέμπτη βράδυ εκτάκτως «Αντιθέσεις» που έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούν στο στούντιο της KRHTH TV τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αρχηγό βεβαίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο τέταρτος θεσμικά πολιτειακός παράγοντας στη χώρα, τον κ. Αλέξη Τσίπρα.
Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλό σας βράδυ, καλησπέρα σας, καλησπέρα στους τηλεθεατές σας. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ, στην Κρήτη, και ακόμη μεγαλύτερη χαρά να συνομιλούμε απευθείας από τα στούντιό σας.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι προφανές ότι ζούμε, όλος ο πλανήτης, την εποχή της πανδημίας. Άρα απόψε στο χρόνο που έχουμε θέλω να ξεκινήσουμε ακριβώς από αυτό που φαίνεται ότι έχει βάλει ένα νέο όρο στη ζωή μας, τη βιοπολιτική. Είμαστε ενάμιση χρόνο τώρα στον καιρό της πανδημίας και επειδή αυτή η εκπομπή έχει μια τάση να παρουσιάζει στοιχεία και δεδομένα, θα σας παρουσιάσω κι ένα-δυο στοιχεία απόψε.
Όμως θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας σας το εξής: σε αυτό τον ενάμιση χρόνο, όπως τον βιώνουμε στην πατρίδα μας, δεν σας έχει ενοχλήσει το γεγονός ότι πρωτογενή στοιχεία για την κατάσταση στη χώρα-έγκυρα στοιχεία, μη ελλειπτικά- δεν φαίνεται να υπάρχουν; Το λένε κορυφαίοι επιστήμονες το λένε μέλη της Επιτροπής που έχουν περάσει από αυτήν την εκπομπή ενάμιση χρόνο και αντιθέτως ακούμε ότι ο ECDC αξιολογεί τη χώρα, αλλά δεν αξιολογεί ο ECDC τη χώρα. Είναι τα στοιχεία που στέλνει ο ΕΟΔΥ στον ECDC- φαντάζομαι το ξέρετε αυτό- δεν κάνει κάποια αξιολόγηση τα στοιχεία παραθέτει αυτούσια.
Δεν σας ενοχλεί αυτή η εικόνα ότι δεν έχουμε εικόνα αξιόπιστων στοιχείων;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σαχίνη, θέτετε ένα πολύ καίριο ζήτημα το οποίο οφείλω να σας πω ότι φωνάζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η χώρα στερείται όλο αυτό το διάστημα μιας σοβαρής επιδημιολογικής επιτήρησης. Οι επιστήμονες οι οποίοι καλούνται να γνωμοδοτήσουν, δεν έχουν στα χέρια τους την πλήρη εικόνα της πορείας της πανδημίας και της εξέλιξης της πανδημίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, γεωγραφικά αλλά και σε σχέση με τις εστίες υπερμετάδοσης. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έλλειμμα.
Πιστεύω ότι είναι ένας από τους λόγους που έχουμε φτάσει στο χειρότερο σημείο. Και ποιο είναι το χειρότερο σημείο; Η πλήρης απαξίωση -ας μου επιτραπεί ο όρος είναι βαρύς και το γνωρίζω- της ίδιας της επιστημονικής κοινότητας. Διότι αυτό το οποίο συμβαίνει τούτη την ώρα στη χώρα, διότι ξέραμε ότι υπήρχε κρίση αξιοπιστίας για το πολιτικό σύστημα για τους πολιτικούς, αλλά είχαμε μια ελπίδα. Και αυτή η ελπίδα ήταν η επιστήμη.
Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση εργαλειοποίησε τους επιστήμονες, οδήγησε στο να δημιουργηθεί ένα ρήγμα, ένα χάσμα αξιοπιστίας ανάμεσα στην κοινή γνώμη και στην επιστημονική κοινότητα που είναι ό,τι χειρότερο σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης.
Αναφέρεστε στα στοιχεία τα οποία δίδονται έξω. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται στα διενεργούμενα τεστ, τα μοριακά, τα rapid και ενδεχομένως και τα self test τα οποία δεν έχουν βεβαίως την ίδια αξιοπιστία με αυτή που έχουν τα μοριακά τεστ. Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε εκείνο το επίπεδο, που άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται, ώστε να έχουν πλήρως την αίσθηση και την εικόνα της πορείας της πανδημίας.
Θα δώσω κι ένα άλλο παράδειγμα το οποίο θα ήταν χρήσιμο για να καταλάβουν οι τηλεθεατές μας τι συζητάμε. Όταν δεις μια έξαρση στα διενεργούμενα τεστ και πας να επιβάλλεις ένα lockdown ίσως είναι αργά. Το ζητούμενο είναι να δεις που υπάρχει μια τάση να προκληθεί έξαρση της πανδημίας και να προλάβεις πριν έχει φτάσει η ώρα να επιβάλλεις το lockdown.
Αυτό θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο μέσα και από νέες τεχνολογίες όπως για παράδειγμα η μελέτη του ιικού φορτίου στα απόβλητα. Πράγμα το οποίο γίνεται όχι σε σταθερή βάση, αλλά γίνεται για τις δυο μεγάλες πόλεις της πατρίδας μας, για το λεκανοπέδιο της Αττικής και για τη Θεσσαλονίκη. Δεν γίνεται όμως και είναι αδιανόητο να μη γίνεται για μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και οι επιστήμονες δεν έχουν την εικόνα της αύξησης του ιικού φορτίου στους μεγάλους προορισμούς (Σαντορίνη, Μύκονο, Κρήτη) προκειμένου να μπορεί κανείς να προλάβει προληπτικά, με μέτρα μικρής ισχύος για να μην υπάρξει η εξάπλωση της πανδημίας σε μια ένταση που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Άρα είναι θέμα, λέτε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως και είναι θέμα.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Γιατί δεν το σηκώσατε; Γιατί δεν διαμαρτυρηθήκατε; Είστε είπα ο τέταρτος θεσμικά πολιτειακός παράγοντας της χώρας. Σας άκουσα που έχετε πει αλλεπάλληλα ότι «εγώ για τους επιστήμονες ουδείς ψόγος, τους σέβομαι, τους τιμώ και δεν μπορώ να μπω στο επιστημονικό τους αντικείμενο». Και ποιος μπορεί να μπει;
Όμως όταν αυτοί οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν έχουν στοιχεία, δεν έχουν δεδομένα, δεν υπάρχει εγκυρότητα δεδομένων, μπορεί να είναι έγκυροι στις αποφάσεις τους; Αυτό είναι ένα κρίσιμο κομμάτι. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση γιατί δεν το λέει αυτό; Ότι «εδώ κύριοι δεν υπάρχουν δεδομένα».
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι δεν μας παρακολουθείτε στενά!

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Νομίζετε, αλλά σας παρακολουθούμε στενότατα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι ακριβώς γι` αυτό το θέμα και για άλλα θέματα έχουμε αναδείξει στεντόρεια φωνή και μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω από αυτό. Και έχουμε κουραστεί να φωνάζουμε και να αναδεικνύουμε και τις μεγάλες ελλείψεις αλλά και εναλλακτικές προτάσεις.
Κύριε Σαχίνη, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακολούθησαν μια στάση ευθύνης από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα. Μια στάση να προτάξουμε την ανθρώπινη ζωή, μια στάση ανάδειξης των προβλημάτων και κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Ναι αλλά άμα η κυβέρνηση δεν έχει δεδομένα, πόσο πλάτη να βάζετε; Δέχεστε χωρίς δεδομένα να βάλετε πλάτη;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αντί να αξιοποιηθεί αυτή η θέση και η στάση της αντιπολίτευσης, απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει αποδειχθεί ανίκανη να διαχειριστεί με στοιχειώδη επαγγελματισμό και στοιχειώδη ευθύνη μια κρίση υγειονομική. Μια κυβέρνηση κι έναν Πρωθυπουργό ο οποίος κοιτάει διαρκώς το πολιτικό όφελος και προτάσσει την αντιπαράθεσή του με τους πολιτικούς του αντιπάλους παρά τη μάχη με τη πανδημία.
Έναν Πρωθυπουργό ο οποίος κάνει διαρκώς τα ίδια λάθη, πανηγύρισε δυο φορές μέσα σε ένα χρόνο την λήξη του συναγερμού και τη νίκη επί της πανδημίας και μάλιστα θέλησε να την καρπωθεί και ως δική του προσωπική νίκη. Έναν Πρωθυπουργό ο οποίος όλο αυτό το διάστημα δεν αξιοποίησε τον χρόνο για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να αυξήσει τις δαπάνες για τις υλικοτεχνικές υποδομές στα δημόσια Νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, για να προσλάβει μόνιμους υγειονομικούς και γιατρούς, αλλά αξιοποίησε αυτό τον χρόνο προκειμένου να ενισχυθεί ο ίδιος πολιτικά. Δεν έδωσε χρήματα στο ΕΣΥ αλλά έδωσε χρήματα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να τον αποθεώνουν ως τον Μωυσή που κατάφερε να μας σώσει από αυτή τη μεγάλη κρίση.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και επιτίθεται από πάνω στην αντιπολίτευση… Εγώ όλο αυτό το διάστημα αναδεικνύω βεβαίως μια σειρά από κακώς κείμενα, όπως αυτό το οποίο αναφέρατε, αλλά έχω ένα λόγο ενωτικό. Διότι ξέρω ότι τούτη την κρίσιμη στιγμή αυτό που προέχει είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Kαι αντί να έχει ένα λόγο ενωτικό αυτός που ηγείται τούτη την ώρα τη χώρα, έχω εγώ ένα λόγο ενωτικό που είμαι αντιπολίτευση. Kαι ο Πρωθυπουργός κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.
Και έχει ένα λόγο διχαστικό και επιθετικό όχι μόνο απέναντι σε εμένα και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά απέναντι και σε μεμονωμένες κοινωνικές ομάδες. Επιτίθεται στους υγειονομικούς, επιτίθεται στους νέους ανθρώπους, επιτίθεται σε αυτούς που έχουν ένα σκεπτικισμό απέναντι στον εμβολιασμό. Και πως θα τους πείσεις αυτούς τους ανθρώπους να πράξουν το σωστό, με επίθεση; Με απειλές; Με βούρδουλα; Με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα τους πείσεις; Ή με φιλοδωρήματα των 150 € όπως πήγε να κάνει με τους νέους ανθρώπους;
Τα λέω όλα αυτά γιατί πιστεύω ότι σε αυτή την κρίσιμη ώρα και ξέρετε το να βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, μόνο θετική εξέλιξη δεν μπορεί να είναι. Πριν μπω στο στούντιο διάβαζα ότι ξανά η Κρήτη γίνεται πορτοκαλί προορισμός στον ECDC δηλαδή σε αυτούς οι οποίοι βγάζουν τους επιδημιολογικούς χάρτες στην Ευρώπη και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και οικονομικές επιπτώσεις.
Δεν ήμουν εγώ κ. Σαχίνη αυτός ο οποίος έλεγα τον Φλεβάρη ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε φτάσει στο 70% του εμβολιασμού στο σύνολο του πληθυσμού, ο κ. Μητσοτάκης τα έλεγε. Ο κ. Κικίλιας ήταν αυτός που έλεγε «θα έχουμε 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς» και ήταν Δεκέμβρης μήνας.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα έρθω στον εμβολιασμό, γιατί βλέπω ότι το επαναφέρετε. Όμως επειδή τα στοιχεία δεν τα βγάζει ο ECDC είναι ό,τι στέλνει η χώρα, το πορτοκαλί. Εγώ θέλω να μείνουμε εκεί διότι σας άκουσα προσεκτικά. Επιμένετε, λέτε ότι «εγώ δεν πρόκειται να μεμφθώ τους επιστήμονες». Επιστήμονες που δεν μιλάνε μέσα στην Επιτροπή όταν δεν έχουν δεδομένα, δεν έχουν ευθύνη; Είναι ενάμισης χρόνος πανδημίας, δεν έχουν ευθύνη; Εισηγούνται. Χωρίς δεδομένα; Είναι ανεύθυνοι;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο καθένας έχει την ευθύνη που του αναλογεί. Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι μέσα στην Επιτροπή, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι κατά την άποψή μου, και το έχω πει ανοιχτά δεν μασάω τα λόγια μου, έχουν αξιοποιήσει αυτό τον ρόλο που τους έχει δοθεί για την προσωπική τους προβολή. Το λέω ανοιχτά.
Όταν βλέπεις κάποιους να βγαίνουν και να λένε και μάλιστα είναι επιστήμονες άνθρωποι ότι δεν κολλάει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο ιός ή όταν βλέπεις κάποιους να βγαίνουν και να λένε –δεν θέλω να πω ονόματα τώρα- ότι το ίδιο είναι να ανοίξουν τα σχολεία με 30 μαθητές το ίδιο να ανοίξουν με 15 ανά τάξη, τότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να βάλουν παραδίπλα την επιστημονική τους ταυτότητα και ιδιότητα και να προτάξουν άλλου είδους σκοπιμότητες.
Και αυτό συμβάλλει επίσης σε αυτό που είπα αρχικά, δηλαδή στην απαξίωση, στο χάσμα αξιοπιστίας που δημιουργείται ανάμεσα στην κοινή γνώμη και στην επιστημονική κοινότητα.
Αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να χρεώσουμε εκεί την ευθύνη. Η ευθύνη είναι πολιτική και ανήκει σε αυτόν που έχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Τις αποφάσεις δεν τις παίρνει η Επιτροπή των επιστημόνων. Τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση, τις αποφάσεις τις παίρνει ο κ. Μητσοτάκης και βάζει ασπίδα τους επιστήμονες επειδή δεν έχει το σθένος να αναλάβει την ευθύνη αυτών των πολιτικών αποφάσεων.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Αν είναι έτσι δεν οφείλουν οι επιστήμονες να το επισημάνουν, η Επιτροπή; Εδώ είμαστε στην πιο κρίσιμη μάχη, λέμε ενάμιση χρόνο ότι έχουμε πόλεμο.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πολλοί εξ΄ αυτών το επισημαίνουν, το έχουν πει ανοιχτά το έχουν πει και δημόσια πολλές φορές, μου το λένε και κατ’ ιδίαν όταν τους συναντώ και γι` αυτό βυθίζονται μεγάλα χρονικά διαστήματα στη σιωπή, όπως παρατηρήσατε το προηγούμενο διάστημα.
Εντούτοις όμως σκεφτείτε το και από την άλλη πλευρά. Δηλαδή αν μέσα σε αυτή την κρίσιμη μάχη που έχουμε και όλοι πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή, στην επιστημονική Επιτροπή υπάρχουν πέντε σοβαροί άνθρωποι και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι δεν είναι σοβαροί. Αυτοί οι πέντε που συναισθάνονται την ευθύνη αν παραιτηθούν, αν φύγουν, τελικά δεν θα μείνει κανένας σοβαρός στην πρώτη γραμμή.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Όχι να μην παραιτηθούν, να ζητήσουν όμως δημόσια ότι δεν έχουν δεδομένα.
Εγώ ενάμιση χρόνο και είναι ευκαιρία απόψε για την πανδημία, την πιο κρίσιμη στιγμή, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με ενδιαφέρει, θέλω να δείτε απλά στοιχεία. Θέλω να δείτε καταρχάς δυο διαγράμματα για τους θανάτους και τη θνητότητα που αφορούν την πατρίδα μας. Είναι στοιχεία που στέλνουμε στο εξωτερικό, στους διεθνείς Οργανισμούς τον ECDC από εκεί αντλούνται και είναι τα ίδια σ