Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί: Η νέα παραγωγή της παιδικής σκηνής του Κ.Θ.Β.Ε.

0

Γράφει  Σίσσυ Λάλλου

Η παιδική σκηνή του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδας υποδέχεται μια νέα παραγωγή για τους του μικρούς θεατρόφιλους που ακούει στο όνομα « Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί, του συγγραφέα Φόλκερ Λούντβιχ. Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου με τον Βασίλη Κουκαλάνι να έχει επιμεληθεί την  σκηνοθεσία, καθώς και την διασκευή-μετάφραση του κειμένου. Ευχάριστο ήταν επίσης το γεγονός ότι ο συγγραφέας του κειμένου ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει την γενική πρόβα η οποία ήταν ανοιχτή για τους εκπαιδευτικούς όπου έπειτα ακολούθησε συζήτηση, ενώ ήταν δίπλα στους συντελεστές της παράστασης και στην πρεμιέρα.

Ο Φόλκερ Λούντβιχ είναι ιδρυτής του θεάτρου Grips του Βερολίνου, εισηγητής του αντιαυταρχικού θεάτρου και του θεάτρου χειραφέτησης για παιδιά και νέους.  Η υπόθεση του έργου μας παρουσιάζει τον Τάκη Παπαδάκη ο οποίος φτάνει στον χώρο του κάμπινγκ που παραθερίζει κάθε χρόνο με τα παιδιά του. Όμως αυτή τη χρονιά έχει αλλάξει κάτι. Κάποιοι ξένοι έχουν πάρει το μέρος που στήνουν τη σκηνή τους και αυτό αλλάζει όλα τους τα δεδομένα. Τώρα θα πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν με γείτονες που έχουν εντελώς διαφορετικές νοοτροπίες από τις δικιές τους. Θα  καταφέρουν να τα βρουν μεταξύ τους; Μήπως τελικά αυτό θα αποτελέσει αφορμή για τα παιδιά των δύο οικογενειών, να πείσουν τους γονείς τους να σταματήσουν τις έχθρες και να δουν τον κόσμο μέσα από τη δική τους ματιά και το παιχνίδι; Όπως αναφέρει και το Κ.Θ.Β.Ε την δεκαετία του 70, όταν η παράσταση ανέβηκε στο θέατρο Grips η οικογένεια των μεταναστών αφορούσε μια οικογένεια ελληνικής καταγωγής και είχε το όνομα «Μια γιορτή στου Παπαδάκη.» Μια παράσταση με κωμικά στοιχειά, στοχεύει στο μείζων κοινωνικό πρόβλημα του ρατσισμού και της πολιτισμικής διαφορετικότητας, τονίζει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του θεάτρου μέσα από τα μηνύματα αλληλεγγύης που προσπαθεί ν περάσει.

Ο σκηνοθέτης της παράστασής μέσα από σημείωμα του δηλώνει :

«Το έργο προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις. Πιστεύουμε ότι οι φυλετικές διακρίσεις, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός είναι προϊόντα φόβου, έλλειψης παιδείας και προκατασκευασμένων ιδεολογικών αγκυλώσεων, και όχι αρχέγονες φυσικές τάσεις του ανθρώπου που μπορούν να δικαιολογηθούν. Αυτός είναι ένας διάλογος που έχει αναγκαστικά ξεκινήσει στην ελληνική κοινωνία. Η παράσταση ευελπιστεί να αποτελέσει μια ουσιαστική και διαφωτιστική φωνή που απευθύνεται σε παιδικό κοινό αξιοποιώντας τον κόσμο των παιδιών, που σ’ αυτό το έργο, με όρους επίκαιρους και ρεαλιστικούς, μας φοράνε για άλλη μια φορά τα γυαλιά. Εύχομαι από καρδιάς οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες μας και το θεατρόφιλο κοινό να διδαχτούν και να εμπνευστούν από τα παιδιά, και να εκμεταλλευτούν αυτήν την πρωτοβουλία του ΚΘΒΕ για μια πρωτοπορία στο παιδικό θέατρο.»

«Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί» του Φόλκερ Λούντβιχ
Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη έως Παρασκευή, στις 10.30
Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή, στις 11:00
Πληροφορίες-Κρατήσεις σχολείων: Τ. 2315 200011 & 2315200012

Διάρκεια: 80’