Ο Τραπεζίτης κερδίζει πάντα δύο φορές από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας

0

Γράφει η Σίσσυ Λάλλου

Μια παράσταση με πολιτικό περιεχόμενο γραμμένη από τους Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο φιλοξενείται στο Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς, Μελίνα Μερκούρη. Η επίσημη πρεμιέρα του Τραπεζίτη πραγματοποιήθηκε στη 1 Φεβρουαρίου με κύριο στόχο να παρουσιαστεί σε όλα τα Δημοτικά θέατρα της Θεσσαλονίκης.

Σαν ένα άλλο La casa de papel, οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας Μάργα και Μπαρτ, έπειτα από την απόλυση τους αποφασίζουν να απαγάγουν τον μεγαλύτερο τραπεζίτης της Ισπανίας ο οποίος ακούει στο όνομα Ρομπλέδο. Ο άτυχος άντρας θα βρεθεί κλειδωμένος σε ένα μικρό δωμάτιο και προκειμένου να επιβιώσει θα προσπαθήσει να ακούσει τις εντολές των απαγωγέων, οι οποίοι κατά βάθος είναι καλά παιδιά, όμως η οικονομική κρίση τους οδήγησε σε αυτή την αποτρόπαια πράξη. Έτσι λοιπόν, βάζουν τον Ρομπλέδο μπροστά σε μια κάμερα και να στείλει ένα μήνυμα  στους φίλους του τους τραπεζίτες για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των απαγωγέων. Μέχρις ότου, ξεχνούν την κάμερα ανοιχτή και εκεί τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν ο κόσμος ακούσει περισσότερα απ’ όσα πρέπει…

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου ο Ιγνάθιο δεν Μοράλ, παρακολούθησε την παράσταση και μετά το τέλος της ακολούθησε συζήτηση στα πλαίσια του έργου μαζί με την μεταφράστρια Μαρία Χατζηεμμανουήλ ,τον σκηνοθέτη Δημήτρη Σακατζή και τους ηθοποιούς. Το έργο παρουσιάζει τον ασφυκτικό κλοιό που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία της Ισπανίας η οποία δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό  από την Ελλάδα. Οι δύο συγγραφείς αποδίδουν με ένα κωμικό τρόπο τα κακώς κείμενα της σύγχρονης κρίσης και τα αίτια που οδηγούν τον άνθρωπο στην έσχατη λύση, στην προκειμένη περίπτωση ληστεία, για να επιβιώσει.

Ο Δημήτρης Σακατζής στο σημείωμα του αναφέρει:  «Η Ελλάδα της κρίσης δε διαφέρει σημαντικά από την Ισπανία της ίδιας κατάστασης. Έτσι κι αλλιώς, είναι δυο λαοί με ένα δικό τους ιδιότυπο εκρηκτικό ταπεραμέντο, που βούτηξαν ταυτόχρονα σε μια βαθιά ριζωμένη κρίση και κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες, ώστε να βγουν από αυτή. Ένα έργο, λοιπόν, του ισπανικού παρόντος σίγουρα μπορεί να αντικατοπτρίσει το ελληνικό σήμερα. Κι αυτό δε θα μπορούσε να γίνει, παρά μόνο μέσα από μία κωμωδία. Η ροπή του ανθρώπου να προσδίδει στις δραματικότερες καταστάσεις που βιώνει μια κωμική χροιά είναι έμφυτη και πηγαία. Όπως πηγαίο είναι και το χιούμορ, όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε «τα δύσκολα». Κωμωδία, λοιπόν, και μάλιστα μαύρη, καθώς μόνο αυτή θα μπορούσε να θίξει με τον γλαφυρότερο τρόπο το κοινωνικοπολιτικοοικονομικό παρόν και να το μεταφέρει με το δικό της τρόπο στο θεατή.

Μέσα από αυτό το έργο της κρίσης, αναδεικνύεται και η προίκα που αυτή μας άφησε. Έτσι, η επικράτηση του χρήματος ως αξιακού προτύπου, όπως μας δηλώνει η Γιασμίν με την αφοπλιστικά ειλικρινή της αφέλεια στην ατάκα «εδώ τα ξέχασαν τα ιδανικά, όλοι κοιτάνε τον εαυτό τους, σκέφτονται μόνο τα λεφτά», συνυπάρχει με τους ισχυροποιημένους −μέσω της κρίσης− θεσμούς της γειτονιάς και της οικογένειας, της φιλίας και της συντροφικότητας. Κι ο κόσμος συνεχίζει να γυρίζει ελπίζοντας για το καλύτερο. Καλή θέαση!»

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής

Σκηνικά– Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη

Μουσική: Δημήτρης Οικονόμου

Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας

Video: Βασίλης Κομματάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης

Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου

Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren, Μαρία Λαζαρίδου

Παίζουν: Ελένη Γιαννούση (Γιασμήν),  Νατάσα Δαλιάκα (Μαρτζ-Μάργα),  Χρήστος Νταρακτσής (Φέλιξ),  Κώστας Σαντάς (Ρομπλέδο),  Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Μπαρτ)

Κανονικό εισιτήριο: 10€
Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητικό, Άνω των 65, Άνεργοι, Πολύτεκνοι): 5€

Προπώληση:
• Ταμεία ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876
• Ταμεία Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς (Μόνο πριν την έναρξη των παραστάσεων)

Ώρες λειτουργίας ταμείων ΚΘΒΕ:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα: 8:30-16:00
Τρίτη έως Κυριακή: 8:30-21:30

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
Τρίτη έως Σάββατο: 11:00-19:00

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):
Τετάρτη έως Κυριακή: 14:00-21:30

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):
Τετάρτη έως Κυριακή: 14:00-21:30