Αίας του Σοφοκλή, από τον Γιώργο Νανούρη στο Δη.Πε.Θε. Καβάλας

0

Γράφει η Σίσσυ Λάλλου

Η σκηνή Αντιγόνη Βαλάκου στο Δη.Πε.Θε Καβάλας θα φιλοξενήσει 1 Φεβρουαρίου την παράσταση «Αίας» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη.  Δίπλα του ο ηθοποιός Μιχάλης Σαράντης, υποδυόμενος όλους τους ρόλους θα διηγηθεί την ιστορία του Αίαντα συνομιλώντας επί σκηνής με τον ζωγράφο Απόστολο Χατζαρά.

Η τραγωδία γράφτηκε την περίοδο 450-440 π.Χ, αποτελεί την παλαιότερη  από τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή και ενώ πρόκειται για τα πιο δημοφιλή του έργα κατακρίθηκε από το κοινό. Η υπόθεση θέλει τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατό του να παραδίδονται στον Οδυσσέα και όχι στον Αίαντα γεγονός το οποίο τον εξοργίζει διότι θεωρεί πως αδικήθηκε. Η θεά Αθηνά παρεμβαίνει και του θολώνει το μυαλό με αποτέλεσμα να σκοτώσει όλα τα πρόβατα που σιτίζουν τον στρατό, θεωρώντας πως εκδικήθηκε τους εχθρού του. Όταν συνέρχεται και συνειδητοποιεί την πράξη του και ντροπιάζεται στον στρατό των Αργείων, παίρνοντας την απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του. Κανένα από τα μέλη της οικογένειάς του δεν προλαβαίνει να του αλλάξει γνώμη και μετά την αυτοκτονία ο Μενέλαος μαζί με τον Αγαμέμνονα αποφασίζουν το σώμα του Αίαντα να μείνει άταφο παρά τις απειλές του αδερφού του Τεύκρου.  Η τραγωδία τελειώνει με την παρέμβαση του Οδυσσέα ο οποίος συμβουλεύει τον Αγαμέμνονα να πράξει το σωστό και να προβεί στην διαδικασία της ταφής.

Ο Γιώργος Νανούρης έπειτα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων ανάμεσά τους και η Κατερίνα του Κορτώ παρουσιάζει πρώτη φορά στο θεατρόφιλο κοινό μια αρχαία τραγωδία.  Με άριστες κριτικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύοντας όλους τους ρόλους στη σκηνή, ενώ παράλληλα ζωγραφίζει κυριολεκτικά σκηνές του δράματος υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Χατζαρά δίνοντας την λύτρωση που αξίζει στον νεκρό Αίαντα. Θέματα που έχουν να κάνουν με την τιμή και τον θάνατο συνθέτουν έναν ζωντανό θεατρικό καμβά.

Συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Ερμηνεία : Μιχάλης Σαράντης

Ζωγραφική : Απόστολος Χατζαράς

Βοηθός Σκηνοθέτη : Χρήστος Ρουμελιώτης, Τίτος Λίτινας

Σκηνικά- Φωτισμός: Γιώργος Νανούρης

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης

Εισιτήρια : 17 ευρώ (κανονικό)

13 ευρώ (ανέργων, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, φοιτητικό, παιδικό.)

 

Προπώληση εισιτηρίων- Κρατήσεις θέσεων- Πληροφορίες

Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας

Κεντρική πλατεία Καβάλας 2510 620566

 

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου 2510 834777

Στις sold out παραστάσεις μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα εισιτήρια στα ταμεία του Θεάτρου!

Και στο site : https://www.viva.gr/tickets/theater/periodeia/aias/