Άνθρωποι και Ποντίκια του Τζον Στάινμπεργκ στο Θέατρο Απόλλων της Πάτρας

0

Γράφει η Σίσσυ Λάλλου

Από τις 25 Δεκεμβρίου η σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων στην Πάτρα φιλοξενεί το έργο του Τζον Στάινμπεργκ, «Άνθρωποι και Ποντίκια» σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη. Οι παραστάσεις θα συνεχίσουν επί σκηνής μέχρι  τις 16 Φλεβάρη 2020 δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους δεν τα κατάφεραν στο διάστημα των εορτών.

Ο Τζον Στάινμπεργκ δημοσίευσε το συγκεκριμένο έργο το 1937 και αποτελεί σταθμό για την αμερικανική λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Έπειτα από την πρώτη του δημοσίευση έχει φιλοξενηθεί αρκετές φορές στο θεατρικό σανίδι και λίγο αργότερα διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στο προσκήνιο της υπόθεσης βρίσκονται οι δύο φίλοι Λένι και Τζόρτζ και οι συνθήκες ζωής των εργατών με φόντο την αμερικανική ύπαιθρο. Οι δύο φίλοι βάζοντας στο μάτι τη γυναίκα του αδερφού του αφεντικού τους, πιάνουν δουλειά σε ένα αγρόκτημα και η τραγωδία δεν αργήσει να εμφανιστεί. Φτωχοί άνθρωποι και μετανάστες παλεύουν  καθημερινά για το προς το ζην με την ελπίδα ότι θα ξημερώσει μια καλύτερη μέρα  και τα όνειρα τους δεν θα χαραμιστούν.

Ο Στάινμπεργκ, αν και καταγόταν από εύπορη οικογένεια αποφάσισε να ασχοληθεί με τις ζωές φτωχών εργατών.  Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν: « ο ρόλος του συγγραφέα, είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία και τα σφάλματα του ανθρώπου, να φέρει στο φως τα σκοτεινά και επικίνδυνα όνειρα, με σκοπό να βελτιώσει τη ζωή του.»   Σε όλη τη διάρκεια της λογοτεχνικής του καριέρας έχει γράψει 27 βιβλία και έχει τιμηθεί με βραβείο Πούλιτζερ και με Νόμπελ λογοτεχνίας.

Συντελεστές

Νέα γραφή για το θέατρο: Σταύρος Τσακίρης
Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Β Σκηνοθέτις: Έφη Ρευματά
Σκηνικά Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός Σκηνογράφου: Φανή Παΐτάκη
Video: Παναγιώτης Φαφούτης
Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσακανίκας

Παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Πάνος Ιωσηφίδης, Γιάννης Θανασούλιας, Γεωργία Αντωνοπούλου, Πάνος Τρουμπουνέλης , Δημήτρης Βαμβακάς.

Πληροφορίες:

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων-Κρατήσεις στο τηλ.2610273613

www.ticketservices.gr

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικό και άνω των 65 10 ευρώ, ομαδικό 8 και ανέργων, ΑΜΕΑ 5 ευρώ.