Απειλή με τον Στάθη Παναγιωτίδη στο Δη.Πε.Θε. Κοζάνης

0

Γράφει η Σίσσυ Λάλλου

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης θα φιλοξενήσει στην Εναλλακτική Σκηνή για τρείς μόνο μέρες τον θεατρικό μονόλογο του Στάθη Παναγιωτίδη «Απειλή».   Ένα έργο το οποίο απέσπασε πλήθος θετικών κριτικών στην Αθήνα  και κατάφερε να είναι προτεινόμενο για βραβείο καλύτερου μονολόγου για το 2020, παρουσιάζει στο κοινό το επίκαιρο θέμα του μεταναστευτικού.

Ο Στάθης Παναγιωτίδης σκηνοθετεί και ενσαρκώνει έναν Άραβα τον Σάντ  που μένει στη Γερμανία και όποιος δηλώνει το όνομα του στα αγγλικά είναι λυπημένος. Ξαφνικά έρχονται στο νου του όλες οι δυστυχισμένες αναμνήσεις του παρελθόντος και απευθύνεται οργισμένος στο ακροατήριο. Έχοντας αφήσει πίσω του τη γυναίκα του και το παιδί του και με μοναδική παρέα έναν Αιγύπτιο ονόματι Ναμπίλ προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στην υποτιθέμενη φιλόξενη Ευρώπη. Ο Σαντ αντιπροσωπεύει όλους τους μετανάστες της σύγχρονης εποχής οι οποίοι άφησαν πίσω τους  την πατρίδα τους για τη «γη της Επαγγελίας.» Παρόλα αυτά, ο κόσμος  τον περιορίζει σε ένα μικρό δωμάτιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρεπής τρόπος ζωής ισχύει μόνο γι’αυτούς που έχουν λευκό χρώμα στο δέρμα και οποιαδήποτε σκουρόχρωμη απόχρωση εμφανιστεί μπροστά τους, αποτελεί  απειλή.

«Κάποιος που θέλει να περάσει απέναντι, γιατί απειλείται… συνεχώς περπατά… Ένα όνομα που αλλάζει σε κάθε χιλιόμετρο πεζοπορίας. Ένας μετανάστης. Για τον εαυτό του, κάποιος που αναγκάζεται να φύγει από εκεί που ήταν. Για τους άλλους, κάποιος παράνομος που θέλει να περάσει απέναντι. Ποιόν απειλεί; Όσο περπατά, παρά την κόπωση, χαμογελά. Ονειρεύεται έναν ελεύθερο και ανοιχτό τόπο, που δε θα νιώθει πια καμία απειλή. Ούτε που σκέφτεται ότι μπορεί να γίνει ο ίδιος, αυτός που απειλεί. Και φτάνει εκεί. Και κλειδώνεται σ’ ένα δωμάτιο. Τώρα; Όλα πίσω από μία κλειδαρότρυπα… Σκέφτεται και ονειρεύεται πάλι… Τι; Όταν ήταν εκεί, ονειρευόταν το εδώ. Τώρα που είναι εδώ, νοσταλγεί το εκεί. Μια μάνα, μια γυναίκα, έναν χορό που, όσο περνούν οι μέρες, ξεχνά τα βήματά του, ένα τραγούδι που, όσο περνούν οι μέρες, ξεχνά τη μουσική του. Οι ήττες που μένουν μυστικές κι όλες οι αμφιβολίες που φοβόμαστε. Μια ζωή στο πουθενά. Μια ζωή σ’ ένα πέρασμα. Οι τοίχοι στο δωμάτιο ψηλώνουν κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Απόγνωση. Ποιούς μπορεί μία απόγνωση να απειλεί; Ένας ξένος; Ποιός είναι ξένος; Ο άλλος; Ή μήπως όλοι εμείς;» (απόσπασμα από τις πληροφορίες της παράστασης από το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης)

Ημέρες Παραστάσεων στην Κοζάνη :  Παρασκευή 24 Ιανουαρίου  21:00 μ.μ,  Σάββατο      25 Ιανουαρίου  21:00 μ.μ., Κυριακή  26 Ιανουαρίου   19: 30 μ.μ.

Διάρκεια : 70 λεπτά

 

Διασκευή-Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Στάθης Παναγιωτίδης

Σκηνικά: Πέρη Κακαρέτσα

Φωτισμοί: Τάσος Διδασκάλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Γκούβας

Υπεύθυνος Οπτικοακουστικού Υλικού: Γιάννης Μπατιάνης

Τραγούδι: Alaa Aliraqi

Φωτογραφίες: Θοδωρής Ευθυμιάδη

Εισιτήρια : viva.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2461024062, 6986489049

Παρακαλούμε να προσέλθετε 45-30 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης*