«Φεγγάρι από χαρτί» των Ρέππα – Παπαθανασίου, μια νέα παραγωγή του Εθνικού θεάτρου

0

Η χρυσή δεκαετία του 60, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας μέσα από την επιστροφή του αχτύπητου συγγραφικού και σκηνοθετικού διδύμου Ρέππα-Παπαθανασίου. Η σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη του θεάτρου Rex υποδέχεται ένα θίασο 19 ατόμων για μια μουσικοχορευτική παράσταση που ακούει στο όνομα «Φεγγάρι από χαρτί». Τους στίχους και την μουσική επιμελούνται η Αφροδίτη Μάνου και ο Νίκος Κυπουργός αντίστοιχα, ταξιδεύοντας τον θεατή στην πάλαι ποτέ ρομαντική Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα η υπόθεση εξελίσσεται την χρονική περίοδο 1963- 1964 σε ένα νεοκλασικό σπίτι στο Παγκράτι, το οποίο πλέον έχει γίνει ένα με τα υπόλοιπα εξαιτίας της Αντιπαροχής. Ο κεντρικός μας ήρωας διηγείται την ιστορία της ζωή του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, με φόντο την οικογένειά του, τους φίλους καθώς και μια Ελλάδα γεμάτη ελπίδες που προσπαθεί να ορθοποδήσει.

Έτσι λοιπόν, μέσα από την ιστορία ξεπηδούν τα ονόματα Νίκος, ο Αντώνης, ο Ιάσων, ο Ναπολέων, η Ρίτα, ο μπαμπάς, η μαμά, η θεία Τζίνα, ο θείος Στάθης, η θεία Ρενάτα, ο κύριος Ερρίκος, η κυρία Θάλεια, η εξαδέλφη Ειρήνη. Μια δεκαετία συνεχόμενων αλλαγών σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο φέρνει τα πάνω κάτω στην αστική ζωή της Αθήνας ενώ παράλληλα, οι νεαροί έφηβοι πρωταγωνιστές που έχουν τεράστια δίψα για ζωή, γίνονται μάρτυρες αυτής της εξέλιξης και της προσωπικής τους ενηλικίωσης.

Λίγα λόγια για την δεκαετία του 1960

Οι δύο σεναριογράφοι κατά τη γνώμη μου δεν επέλεξαν τυχαία την Χρυσή δεκαετία, όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, για την παράσταση . Παράλληλα με τις εξελίξεις που ανέφερα στους παραπάνω τομείς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει συγκριτικά με σήμερα ότι όλα είναι ένας φαύλος κύκλος. Στην Ευρώπη και στην Αμερική το 1960 κυριαρχούν αγώνες για τα κοινωνικά δικαιώματα, η νεολαία κατακρίνει το κοινωνικό κατεστημένο, διακρίνεται καλλιτεχνική πρωτοπορία και γίνονται οι πρώτες νύξεις για σεξουαλική απελευθέρωση.

Στην Ελλάδα η κοινωνία προσπαθεί να συνέλθει ακόμα από τα δεινά του Εμφυλίου και ως εκ τούτου παρατηρείται μια καθυστέρηση σε όλα τα παραπάνω με αποτέλεσμα κάποιοι ιστορικοί να την χαρακτηρίζουν και μακρά δεκαετία. Βέβαια όταν επιτέλους συμβαίνει αυτό οι αλλαγές είναι θεαματικές.

Πρώτα απ’ όλα ο τουρισμός ξεκινάει να παίρνει τα πάνω του έπειτα, ο κινηματογράφος διακρίνεται από μια έντονη παραγωγή καλλιτεχνική άνθιση με παραγωγές ταινιών μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται μεγάλοι αστέρες. Οι Ρέπας-Παπαθανασίου τοποθετούν το νεοκλασικό σπίτι του μέσα στο σύστημα της Αντιπαροχής, μια εύστοχη προσαρμογή καθώς η Αθήνα από το ‘60 και έπειτα αποκτά μεγάλη εισροή ατόμων από την επαρχία για να βγάλουν τα προς το ζην.

Τέλος η μόδα, οι γυναίκες της εποχής έχουν τεράστια κρεπαρισμένα μαλλιά, κόκκινα νύχια που κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους με την μίνι φούστα. Η παράσταση ταξιδεύει σε μια υπέροχη εποχή, γεμάτη αναμνήσεις του παρελθόντος και τις ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον λίγο πριν η χώρα μπει σε τροχιά δικτατορίας.

Από 20.02.2020 έως 31.05.2020

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρέππας-Θανάσης Παπαθανασίου

Μουσική: Νίκος Κυπουργός Στίχοι: Αφροδίτη Μάνου

Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Κοστούμια Έβελιν Σιούπη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Mουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθετών: Έφη Χριστοδουλοπούλου

Βοηθός σκηνογράφου: Σωτήρης Μελανός

Παίζουν (Αλφαβητικά)

Κωνσταντίνος Γαβαλάς

Τζόυς Ευείδη

Αναστασία Ζάχου Σταύρος Καραγιάννης Ελίτα Κουνάδη Σπύρος Κυριακός Λάμπρος Κωσταντέας Εριέττα Μανούρη Χρύσα Μιχαλοπούλου Μάξιμος Μουμούρης Γιάννης Μπουραζάνας

Τζώρτζης Παπαδόπουλος Τζίνη Παπαδοπούλου Άρης Πλασκασοβίτης Μαριαλένα Ροζάκη Εύα Σιμάτου Βαγγελίνα Σκλαβενίτη Πάνος Σταθακόπουλος Γιώργος Τσούρμας

Εισιτήρια

Τιμές : 25€ (Διακεκριμένη ζώνη), 18€ (Α΄ Ζώνη), 15€ (A΄Εξώστης), 5€ (Β΄ Εξώστης)

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη: 18€ (Διακεκριμένη ζώνη), 15€ (Α΄Εξώστης)

Κάθε Παρασκευή: 18€ (Διακεκριμένη ζώνη), 13€ (Α΄και Β΄ Εξώστης)

Ειδικές τιμές: Φοιτητικό-Νεανικό 10€ (εκτός διακεκριμένης ζώνης)

Ανω 65 ετών 10€ (κάθε Τετάρτη)

Κάθε Παρασκευή: 18€ (Διακεκριμένη ζώνη), 13€ (Α΄και Β΄ Εξώστης)

Ειδικές τιμές: Φοιτητικό-Νεανικό 10€ (εκτός διακεκριμένης ζώνης)

Ανω 65 ετών 10€ (κάθε Τετάρτη)

Κάρτα ανεργίας: 5€ (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη)

ΑΜΕΑ: 5€ και συνοδός 5€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο)

Πολύτεκνοι: 10€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο)

Προπώληση: Θέατρο REX Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» Πανεπιστημίου 48 , τηλ. 210.3305074, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας), στο www.ticketservices.gr και στο tickets.public.gr

Κρατήσεις συλλόγων: 210.7001468