Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου  της Άλκης Ζέη στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδας

0

Γράφει η Σίσσυ Λάλλου

Για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας φιλοξενεί στη σκηνή του Βασιλικού θεάτρου το  έργο ” Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου” , της γνωστής συγγραφέως Άλκης Ζέη.  Τη διασκευή του έργου έχουν αναλάβει ο Τάκης Τζαμαργιά και ο Σάββας Κυριακίδης με τον  πρώτο να βρίσκεται επίσης στο σκηνοθετικό τιμόνι.

Η ιστορία μας μεταφέρει μέσα από τα μάτια του μικρού Πέτρου στην Αθήνα της Κατοχής. Ο τίτλος του έργου δεν είναι καθόλου τυχαίος καθώς πρόκειται για μια περιήγηση στα δύσκολα χρόνια της επιβίωσης και μια άλλης σκληρής πραγματικότητας η οποία όμως, έρχεται σε αντίθεση με τον αθώο παιδικό νου. Ο μικρός Πέτρος μαζί με την αδερφή του αποφασίζουν να συμμετέχουν στον αγώνα της Αντίστασης  έχοντας για συντροφιά το σύνθημα «Πάντα μπροστά μας, για μια καινούρια ζωή!»

«Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» γράφτηκε όταν η Άλκη Ζέη ζούσε  αυτοεξόριστη μαζί με την οικογένειά της στο Παρίσι εξαιτίας της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών την χρονική περίοδο 1967-1974. Το 1971 ο εκδοτικός οίκος Κέδρος αναλαμβάνει την δημοσίευση του παιδικού/εφηβικού μυθιστορήματος.

Ο  Τάκης Τζαμαργιάς αναφέρει για την παράσταση μέσα από προσωπικό του σημείωμα : «Ο Πέτρος, παππούς σήμερα, ανακαλεί μνήμες, ζωντανεύει στιγμιότυπα από την παιδική του και εφηβική του ηλικία σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, όπου η πατρίδα του βρισκόταν υπό κατοχή από ξένο κατακτητή με στερήσεις, πείνα και θανάτους. Με τον μικροσκοπικό του φακό  φωτίζει ανθρώπους, σχέσεις, ιδέες, αλλάζει απόψεις, γκρεμίζει δεδομένα και στερεότυπα  και μέσα από την περιπλάνησή του μας οδηγεί να δούμε με άλλη ματιά τα παιδιά του πολέμου στον πλανήτη μας, τις κακουχίες, την πείνα και τους θανάτους, τα hot spots  με τα παιδιά της γειτονικής μας Συρίας και με κουράγιο και δύναμη μας ενθαρρύνει να μη χάνουμε την πίστη για τον αγώνα που οφείλουμε να κάνουμε «…για μια καινούργια ζωή», να βρούμε την αισιοδοξία και το χαμόγελο που λίγο λίγο χάνουμε. Μας κάνει να θυμηθούμε ότι σε δύσκολες εποχές όπου κυριαρχούν οι ιδέες και οι αξίες  μπορούμε να ενθουσιαζόμαστε για «τα μικρά» του τόπου μας.»

Παίζουν οι ηθοποιοί : Στο ρόλο του Πέτρου ο Γιάννης Γκρέζιος

Λευτέρης Αγγελάκης 
Ιορδάνης Αϊβάζογλου 
Ιωάννης Βαρβαρέσος 
Δημήτρης Καρτόκης 
Αίγλη Κατσίκη 
Δημήτρης Κολοβός
Άννα Κυριακίδου 
Παναγιώτα Μπιμπλή 
Βασίλης Παπαδόπουλος 
Κατερίνα Πλεξίδα 
Πολυξένη Σπυροπούλου 
Εύα Σωφρονίδου 
Στέργιος Τζαφέρης 
Δημήτρης Τσεσμελής 
Μανώλης Φουντούλης

Συντελεστες παράστασης :

Συγγραφέας: Ζέη, Άλκη

Διασκευή: Κυριακίδης, Σάββας

Διασκευή: Τζαμαργιάς, Τάκης

Σκηνοθεσία: Τζαμαργιάς, Τάκης

Σκηνικά: Γεωργίου, Εδουάρδος

Κοστούμια: Γεωργίου, Εδουάρδος

Μουσική: Ζαβρός, Δημήτρης

Στίχοι τραγουδιών: Ζαβρός, Δημήτρης

Στίχοι τραγουδιών: Κανίνια, Νέβι

Κίνηση: Κορρού, Φρόσω

Φωτισμοί: Τζολόπουλος, Στέλιος

Μουσική διδασκαλία: Μπάρλας, Παναγιώτης

Video Art: Δήμας, Χρήστος

Video Art: Λιάκου, Άντα

Βοηθός σκηνοθέτη: Τσεσμελής, Δημήτρης

Βοηθός σκηνογράφου: Πανά, Δανάη

Βοηθός ενδυματολόγου: Πανά, Δανάη

Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέου, Χριστόδουλος

Β’ βοηθός σκηνογράφου: Όσσα, Μαρία

Β’ βοηθός ενδυματολόγου: Όσσα, Μαρία

Φωτογραφίες παράστασης: Θώμογλου, Τάσος

Οργάνωση παραγωγής: Κουμανδράκη, Εύα

 

Βασιλικό Θέατρο (13/10/2019 – 19/01/2020)

Εισιτήρια: 8-10 ευρώ