Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς στο θέατρο Απόλλων της Σύρου

0

Γράφει η Σίσσυ Λάλλου

 

    «Σκοπός της ζωής δεν είναι να εξυπηρετεί την κατώτερη ζωική φύση, αλλά τη φωτεινή δύναμη, που βρίσκεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και η οποία βοηθάει τον άνθρωπο να αναγνωρίζει το αγαθό.» Αναφέρει ο Λέων Τολστόι στο θεατρικό του έργο «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς», που θα παρουσιάσει στη σκηνή του θεάτρου Απόλλων της Σύρου στις 3 Φεβρουαρίου. Το σκηνοθετικό τιμόνι και τη διασκευή του έργου αναλαμβάνει για δεύτερη χρονιά η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, ενώ ο θεατής θα απολαύσει στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους ηθοποιούς Γιώργο Γαλίτη και Θανάση Κουρλαμπά να ενσαρκώνουν όλους τους χαρακτήρες.

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα το έργο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην Ρωσία το 1866 και αναφέρεται στην κρίση πανικού του ανθρώπου απέναντι στον θάνατο.  Ο δικαστής Ιβάν Ιλίτς έπειτα από μια βαριά ασθένεια έρχεται κοντά στο θάνατο και όλα όσα έχει πράξει μέχρι τώρα στη ζωή του μηδενίζονται και ως εκ τούτου παύουν να τον ορίζουν ως άνθρωπο. Έτσι λοιπόν θα προσπαθήσει να αποδεχτεί μια παραδεδομένη αλήθεια που διδάχτηκε κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων η οποία αναφέρει, «ο Γάιος είναι άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι θνητοί, άρα ο Γάιος είναι θνητός.»  Ανάμεσα στα γνωστά του έργα όπως  Άννα Καρένινα που τελειώνει και αυτό με έναν τραγικό τέλος, στο συγκεκριμένο έργο συναντάμε τη φιλοσοφία του συγγραφέα και του ανθρώπου απέναντι στον θάνατο. Πολλές φορές, η συνεχόμενη καταξίωση και τα πλούτη δημιουργούν την ψευδή αυτοπεποίθηση σε κάποιον ότι είναι άτρωτος και συνεπώς η θνησιμότητα είναι ανύπαρκτη. Όταν όμως πλησιάσει αυτή ή στιγμή μόνο τότε θυμόμαστε ότι  δεν έχουν σημασία τα επιτεύγματα αλλά η ανθρωπιά ενός ατόμου.

Η  Κωνσταντίνα Νικολαΐδη αναφέρει : «Η Πίστη όμως μετακινεί βουνά κι εγώ πίστευα βαθιά μέσα μου ότι θα το βρω, ότι θα με βρει! Και με βρήκε. Αυτό με βρήκε! Μετά από 10 χρόνια. Εγώ απλώς κάτι έψαχνα για Ντοστογιέφκσι… να ‘ναι καλά! Και να ‘μαστε τώρα εδώ, με τον Γιώργο και τον Θανάση, να σκαλίζουμε αυτή την υπέροχη ιστορία για 2η χρονιά. Να γελάμε… να κλαίμε… να φοβόμαστε… να αγαπάμε! Αυτά κι άλλα τόσα, μέσα απ’ τον Θάνατο του Ιβάν Ιλίτς. Ένας απλός θάνατος ενός απλού ανθρώπου, όπως τον περιγράφουν. Για μένα… ένας ύμνος στη Ζωή και στον Θάνατο.»

Ο Παύλος Στεφάνου ο μεταφραστής του κειμένου δηλώνει επίσης : «Ο Τολστόι στη νουβέλα του «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» ξεσκεπάζει το αξιοθρήνητο κενό της ζωής αυτής (και υπάρχουν, σαν κι αυτή, μυριάδες, μυριάδων). Με τις κωμικές φιλοδοξίες της, τις φτωχές ικανοποιήσεις του εγωισμού που δεν προσπορίζουν καμία σχεδόν ευχαρίστηση, την ανία και την αηδία του υπαλληλικού σταδίου, τις παραχωρήσεις που πληγώνουν και οργίζουν και τέλος τη μόνη αληθινή ευτυχία, τη χαρτοπαιξία! Και η γελοία αυτή ζωή κινδυνεύει από μια αιτία ακόμα πιο γελοία… Μετά ακολουθεί… το ψέμα της ασθένειας, το ψέμα του γιατρού, το ψέμα της οικογένειας… το ψέμα της ζωής. Ο Ιβάν Ιλίτς θρηνεί για την απομόνωση του και τον εγωισμό των ανθρώπων. Υποφέρει φρικτά ως την ημέρα που συνειδητοποιεί ότι ολόκληρη η περασμένη ζωή του ήταν ένα ψέμα. Αλλά το ψέμα αυτό, ακόμη και τούτη την ύστατη ώρα, μπορεί να το επανορθώσει.»

Συντελεστές παράστασης:

Μετάφραση από τα ρωσικά: Παύλος Στεφάνου

Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Σκηνικά/Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης

Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου

Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Φωτογραφίες: Γιώργος Σακκάς

Γραφιστική επιμέλεια: GRID FOX

Promo video: Κώστας Γεραμπίνης

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Παίζουν οι: Γιώργος Γαλίτης & Θανάσης Κουρλαμπάς

Πληροφορίες & προπώληση:

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και ώρα 20:30

Θέατρο Απόλλων 2281085192 (ώρες ταμείου 10-:00 – 14:00)
& www.ticketservices.gr

Τιμές εισιτηρίων :
Πλατεία 14€, Α’ Θεωρείο 12€, Β’ Θεωρείο 10 €, Γ’Θεωρείο 8 €, Δ’Θεωρείο 5€

Θέατρο Απόλλων :Ερμούπολη, Σύρος
τηλ. 2281085192