Πέρσες του Αισχύλου, πρώτη πρόβα με την παρουσία του πρωθυπουργού

0

Πριν από μερικές μέρες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε το Εθνικό θέατρο μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη συνάντηση του θιάσου «Των Περσών» μετά την καραντίνα. Η παρουσία του, αιφνιδίασε τους παρευρισκόμενους καθώς, αυτή, η πρώτη συνάντηση, μαζί με τον σκηνοθέτη της παράστασης, Δημήτρη Λιγνάδη, αποσκοπούσε σε μια πρώτη πρόβα. Φυσικά, όπως είναι γνωστόν, τα θέατρα παραμένουν κλειστά, παρόλα αυτά, δεν σημαίνει, ότι οι εργαζόμενοι του χώρου της Τέχνης, δεν παύουν να υπερασπίζονται το επάγγελμα τους. Σταδιακή επιστροφή λοιπόν, και για τους καλλιτέχνες, τηρώντας όλα τα μέτρα απόστασης, σε μια παραγωγή που προορίζει την πρεμιέρα της για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του site του Εθνικού θεάτρου, οι ηθοποιοί, βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους τους. Τα αιτήματα τα οποία προέβαλαν, σχετίζονταν άμεσα με τη στήριξη του κλάδου, ξεκινώντας από το μείζον πρόβλημα, το δικαίωμα στην απόκτηση του επιδόματος για το διάστημα της καραντίνας που δεν εργάστηκαν. Παράλληλα, ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι, ήταν η στήριξη του πολιτισμού στη χώρα, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια πλήττεται ξεκινώντας από την οικονομική κρίση που μείωσε πολλές θέσεις εργασίας στο χώρο του θεάματος, με αποκορύφωμα την πανδημία, η οποία ακύρωσε ήδη πολλές εκδηλώσεις και ο επόμενος χειμώνας αναμένεται κρίσιμος. Ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης στο αντίστοιχο ρεπορτάζ του monopoli.gr ανέφερε:
«Όντας εργαζόμενος στο ελεύθερο θέατρο και διαπιστώνοντας ότι η μια παραγωγή ακυρώνεται μετά την άλλη, τόνισα πως ο χειμώνας που μας περιμένει ίσως είναι ο χειρότερος της ζωής μας και – πως παρά την ελπίδα που εξέφρασε ο πρωθυπουργός ότι τα πράγματα μπορεί να εξομαλυνθούν από το φθινόπωρο – πρέπει να ληφθούν μέτρα από τώρα γιατί οι τέχνες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και το φθινόπωρο δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο».
Ο πρωθυπουργός μαζί με την υπουργό πολιτισμού άκουσαν με πολύ προσοχή όσα είχαν να τους πουν οι ηθοποιοί του θιάσου μαζί με τον σκηνοθέτη. Αυτές τις μέρες έχουν γίνει πολλές προσπάθειες μέσω του κινήματος «Support Art Workers». Παρόλα αυτά, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτή η πρώτη συνάντηση και τα αιτήματα των εργαζομένων στο τομέα του θεάματος θα βρουν ένα πρόσφορο έδαφος. Μόνο σε βάθος χρόνου θα διαπιστώσουμε ότι οι φωνές του πολιτιστικού χώρου βρήκαν ανταπόκριση, έτσι ώστε να ξεκινήσει επιτέλους μια νέα και αισιόδοξη εποχή.