Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια του Ιάκωβου Καμπανέλλη από το Θεσσαλικό θέατρο

0

Γράφει η Σίσσυ Λάλλου

Με πρεμιέρα στις 20 Δεκεμβρίου 2019 το Θεσσαλικό θέατρο φέρνει στη σκηνή του το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια». Αφορμή για τη συγγραφή του έργου αποτέλεσε η γνωριμία του συγγραφέα με την Μελίνα Μερκούρη, μια έντονη γυναικεία προσωπικότητα η οποία έγραψε ιστορία στον χώρο του πολιτισμού και ενέπνευσε τον Καμπανέλλη για τη δημιουργία της Στέλλας. Συμπληρώνοντας 100 χρόνια από το θάνατο της Μελίνας, ο θίασος τιμά την μνήμη της και τον αγώνα που έκανε υπέρ των Δημοτικών Περιφερειακών θεάτρων ως Υπουργός Πολιτισμού τα έτη 1981-89 και 1993-94.

Η θεατρική εκδοχή του έργου διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την γνωστή κινηματογραφική ταινία. Εδώ έχουμε την σκοτεινή εκδοχή της Στέλλας η οποία δίνει μεγαλύτερη έμφαση και στους υπόλοιπους χαρακτήρες. Βρισκόμαστε στην Μετεμφυλιακή Ελλάδα όπου η κοινωνία προσπαθεί να ορθοποδήσει μέσα από τα συντρίμμια και τις κακουχίες που έχει αφήσει ο πόλεμος. Η Στέλλα είναι μια γυναίκα που τραγουδάει σε μια μικρή ταβέρνα ονόματι «Μαρία» και σκοπός της είναι να μετατραπεί σε μεγάλο νυχτερινό κέντρο με το όνομα «Το όνειρο». Η οικονομική δυσχέρεια της εποχής εμποδίζει την σωστή λειτουργία του κέντρου έτσι, ο κόσμος μαζεύεται μόνο απ’έξω να ακούσει τις κοπέλες που τραγουδούν και ως εκ τούτου η επιχείρηση είναι έτοιμη να φαλιρίσει. Οι αγαπητικοί της Στέλλας διαφέρουν επίσης σε μεγάλο βαθμό από τους κινηματογραφικούς ήρωες. Ο Αλέκος είναι ένας κακομαθημένο πλουσιόπαιδο το οποίο χαρίζει ένα πιάνο στη Στέλλα πιστεύοντας ότι μπορεί με αυτόν τον τρόπο να γίνει όμοια του και την γίνει μέλος της αστικής τάξης. Ενώ ο Μίλτος παρουσιάζεται ως ένας οδηγός φορτηγού ο οποίος πασχίζει να βγάλει τα προς το ζην και να ξεπληρώσει τα χρέη του.

Το σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης έχει αναλάβει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού θεάτρου Κυριακή Σπανού η οποία αναφέρει :

  «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης  δίκαια θεωρείται ο πατέρας του μεταπολεμικού νεοελληνικού θεάτρου. Το έργο του «Η Στέλλα με τα Κόκκινα Γάντια» – που υπήρξε η βάση για το σενάριο της Στέλλας με τη Μελίνα Μερκούρη – προηγείται της εποχής του και φτάνει σε μας ανατριχιαστικά  σύγχρονο, μιας και το αίτημα της ατομικής ελευθερίας, ιδιαίτερα της γυναίκας σήμερα, ακυρώνεται απ΄ τη βία που ασκείται απέναντί της. Η αντίφαση ελευθερία και δέσμευση στις ανθρώπινες σχέσεις και κυρίως στον έρωτα μοιάζει αιώνια και άλυτη.

 Η παράσταση  μέσα και από την αναφορά και στο λαϊκό τραγούδι, βλέπει έναν κόσμο που οι ελπίδες και τα όνειρα των νέων ανθρώπων έγιναν συντρίμμια και ο ερωτικός πόθος εφιάλτης… Έναν κόσμο που η ενηλικίωση  και η δέσμευση μοιάζει με καταδίκη της ελευθερίας».

   Οι δυναμικές ηρωίδες, τα προσωπικά τους δράματα, αλλά κυρίως το θάρρος της Στέλλας να πει όχι στα πατριαρχικά πρότυπα της εποχής τα οποία προστάζουν να ορίσουν τη ζωή της με ένα συγκεκριμένο τρόπο αποτελούν ένα ηχηρό μήνυμα  στήριξης προς όλες τις γυναίκες. Όπως και τότε έτσι και σήμερα η κακοποίηση των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αποτελούν ένα από τα συχνότερα φαινόμενα με ένα μεγάλο αριθμό θυμάτων παγκοσμίως. Δυστυχώς, όλα τα προαναφερθέντα γεγονότα καθιστούν την παράσταση διαχρονική όμως ταυτόχρονα συνδράμει το κοινό να μην παραμείνει με τα μάτια κλειστά, αλλά να συμβάλει στην εξάλειψη της βίας.

Παίζουν οι ηθοποιοί : Στέλλα Γκίκα, Τάσος Δημητρόπουλος, Χρίστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Ηλέκτρα Μαγγίνα, Αθηνά Σακαλή, Ηρακλής Τζαφέτας

Οι συντελεστές της παράστασης :

Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού

Σκηνικά: Ολυμπία Σιδερίδου

Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Κίνηση: Μάχη Αγγελούλη

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-  Φαμέλη

Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ειρήνη Ζγούρη, Κωνσταντίνα Τσαμπίρα

Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Όσσα

Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηαντωνίου

 Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των 13 ετών

Από 9-1-2020 έως 9-2-2020 το πρόγραμμα είναι το εξής:

Πέμπτη ώρα 7μ.μ. (Λαϊκή Απογευματινή)

Παρασκευή και Σάββατο ώρα 9μ.μ.

Κυριακή ώρα 7μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 € – Προπώληση: 10€

Λαϊκή απογευματινή – Φοιτητικό – Συνταξιούχοι (άνω των  65 ετών) – Ομαδικό(άνω 10 ατόμων): 8€

Ανέργων – Α.Μ.Ε.Α:  5 €

Ισχύουν εισιτήρια Ο.Γ.Α – Δικαιούχοι επιταγών θεάματος ΟΑΕΔ

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο του ταμείου: 2410-533417

καθημερινά: πρωϊ: 10π.μ. – 1μ.μ. και τις ημέρες των παραστάσεων απόγευμα 6μ.μ. – 9μ.μ.

Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο  του «Θεσσαλικού Θεάτρου» ( ώρες ταμείου) – στο Βιβλιοπωλείο «ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΛΤΣΑ» (ώρες καταστημάτων) και στο viva.gr (όλο το 24ωρο)