Θέατρο Απόλλων: Το κόσμημα της Ερμούπολης Σύρου.

0

Όποιος επισκεφτεί το νησί της Σύρου και πιο συγκεκριμένα την Ερμούπολη αξίζει να περάσει μια βόλτα από το θέατρο Απόλλων το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα του νησιού.

Η ιστορία του ξεκινάει τον 19ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα διήρκεσαν στο διάστημα μεταξύ 1862-1864 και τα αρχιτεκτονικά σχέδια είναι του Ιταλού Pietro Shampo.

Μπορεί η κατασκευή του θεάτρου να αποδείχτηκε πολυδάπανη και να προκάλεσε τις αντιδράσεις αρκετών πολιτών, όμως ήταν μια από τις πιο σωστές πρωτοβουλίες που πήρε ο υπεύθυνος της ανέγερσης Μιχαήλ Σαλβάγος. Μέχρι το 1828 οι θεατρικές παραστάσεις φιλοξενούσαν το κοινό τους σε ξύλινες αποθήκες, λέσχες ακόμη και σε καφενεία.

Το θέατρο έχει επιρροές από τα ιταλικά πρότυπα και έχει χαρακτηριστεί ως μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο. Πρόκειται για ένα διώροφο κτήριο, χωρητικότητας τριακοσίων πενήντα ατόμων, έχει τέσσερις σειρές θεωρία και το εσωτερικό του κοσμούν εντυπωσιακές τοιχογραφίες οι οποίες απεικονίζουν διάσημους δημιουργούς της Ευρωπαϊκής Μουσικής και του Θεάτρου.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς οι ντόπιοι κάτοικοι της Σύρου, διακρίνονται για την αγάπη τους στο θέατρο και την όπερα. Εκείνη τη χρονική περίοδο το νησί γνώριζε τεράστια πνευματική και καλλιτεχνική άνθηση με αποτέλεσμα τα πολιτιστικά δρώμενα να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς τους.  Έτσι τα πρώτα έργα που έλαβαν μέρος στην σκηνή του Απόλλωνος ήταν  Ευνοούμενη, η Τραβιάτα, ο Επιμένων νικά και οι Κιβδηλοποιοί.

Οι τεράστιες ζημιές που υπέστη το κτήριο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλοίωσαν την όψη του κτηρίου σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να χάσει την αίγλη του παρελθόντος. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη όταν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο το κτήριο μετατρέπεται σε κινηματογράφο με τις καταστροφές να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Έτσι λοιπόν, για ένα διάστημα παύει η λειτουργία του και  το 1991 έπειτα από μια φάση ανακαινίσεων το θέατρο είναι και πάλι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του. Το 2000 ολοκληρώνονται τα σχέδια της αποκατάστασης  τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργείου Πολιτισμού και αποτελούν έργο του αρχιτέκτονα Πέτρου Πικιώνη.

Το 2014 το θέατρο Απόλλων γιόρτασε 150 χρόνια ζωής και στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι η φιλοξενία και η διατήρηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του νησιού μέσα από παραστάσεις και φεστιβάλ που θα είναι ανοιχτές για όλο το κοινό.