Το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδας παρουσιάζει τις  «Τρείς Αδελφές» του  Αντόν Τσέχωφ.

0

Γράφει η Σίσσυ Λάλλου

Με πρεμιέρα στις 9 Νοεμβρίου 2019, οι Τρεις αδερφές του Αντόν Τσέχωφ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Ένα κλασσικό έργο, γραμμένο το 1900 μας παρουσιάζει την ζωή τριών νεαρών γυναικών οι οποίες ζουν μαζί με τον αδερφό τους Αντρέι σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας  εξαιτίας της στρατιωτικής μετάθεσης του πατέρα τους.

Μεγαλωμένες με συνήθειες της αριστοκρατικής τάξης, ονειρεύονται μια μέρα να φύγουν από την πόλη και να ζήσουν μια ζωή όπως τους αρμόζει και έχουν  ονειρευτεί.

Όμως ο καιρός περνάει, τα αδέρφια παραμένουν καθηλωμένα στην ανιαρή πραγματικότητα δίχως να πάρουν μια ανατρεπτική απόφαση για τη ζωή τους και ως εκ τούτου, καταστρέφονται μέσα από τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες τους.

Δεν είναι τυχαίο που το έργο έχει ανέβει αρκετές φορές στις θεατρικές σκηνές καθώς θίγει ένα θέμα το οποίο είναι διαχρονικό. Πρόκειται για την απόφαση που ονειρεύεται να πάρει κάποτε ο άνθρωπος για να ακολουθήσει έναν τρόπο ζωής που χρόνια φαντάζεται, όμως παραμένει καθηλωμένος στη ζώνη ασφάλειας του.

Ίσως φταίει ο φόβος για όσα επιφυλάσσει το μέλλον, η κριτική του κοινωνικού περίγυρου ή μερικές φορές ο ίδιος ο άνθρωπος φοβάται να αναλάβει πραγματικές ευθύνες και να γίνει κυρίαρχος του εαυτού του.

Οι «Τρείς Αδερφές» φέτος γιορτάζουν 40 χρόνια από το πρώτο τους ανέβασμα από το θέατρο της Εταιρίας των Μακεδονικών Σπουδών  που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 1979.

Οι ηθοποιοί που πλαισιώνουν την παράσταση είναι: Μάρκος Γέττος, Μαρία Καραμήτρη , Ιφιγένεια Καραμήτρου, Αλέξανδρος Κουκιάς , Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Μανώλης Μαυροματάκης , Λένα Νάτση , Χρίστος Νταρακτσής, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Απόστολος Πελεκάνος, Γιώργος Σφυρίδης, Σαμψών Φύτρος , Κωνσταντίνος Χατζησάββας , Χριστίνα Χριστοδούλου.

Το τιμόνι της σκηνοθεσίας αναλαμβάνει ο Τσέζαρις Γκραουζίνις και τα η μετάφραση του κειμένου επιμελείται ο Γιώργος Σεβαστίκογλου. Τα σκηνικά είναι της Κέννυ ΜακΛέλλαν, τα κουστούμια της Κλαίρ Μπρέισγουελ και τέλος, τη μουσική επένδυση της παράστασης έχει αναλάβει η Μαρτίνα Μπιαλομπζέσκις.