Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν τον Ουίλλιαμ Γκίμπσον από το Θεσσαλικό θέατρο

0

Γράφει η Σίσσυ Λάλλου

 

Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν, ένα από τα πιο γνωστά έργα κάνει την πρεμιέρα του την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στο σανίδι του Θεσσαλικού θεάτρου. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με το θέατρο Μεταξουργείο, με τον Βασίλης Κατσικονούρη να επιμελείται τη διασκευή, ενώ στο σκηνοθετικό τιμόνι έχει αναλάβει η Νικαίτη Κοντούρη.

Η υπόθεση είναι εμπνευσμένη από την ίδια τη ζωή με την πρωταγωνίστρια Έλεν Κέλλερ να χάνει την ακοή της ήδη από την βρεφική ηλικία και μέχρι τα έξι της χρόνια ζούσε μέσα στην απόλυτη σιωπή. Όλα αλλάζουν όταν οι γονείς της φέρνουν στο σπίτι την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα η οποία είναι επίσης ένα άτομο με αναπηρία. Η προσφορά της Άννυ αποδεικνύεται ιδιαίτερα πολύτιμη, καθώς καταφέρνει να μετατρέψει την μικρή Έλεν από ένα παιδί-αγρίμι, σε ένα χαρισματικό πλάσμα το οποίο επικοινωνεί με το περιβάλλον και να σπουδάσει σε γνωστά κολλέγια. Η Έλεν κατάφερε μέσα από τις σπουδές της να αριστεύσει και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδίως των κωφών και των τυφλών.

Ο Ουίλιαμ Γκίμπσον εμπνεύστηκε το έργο από το βιβλίο της Έλεν  Κέλλερ Η ιστορία της ζωής μου. Το 1962 μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία Άρθουρ Πεν  η οποία χάρισε στις πρωταγωνίστριες Αν Μπανκροφτ και Πάτι Ντιουκ δύο βραβεία Όσκαρ. Η μικρή Έλεν και η δασκάλα της Άννυ αποτελούν μια ιστορία πρότυπο για τους καθημερινούς μαχητές της ζωής. Για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες οι οποίοι αναγκαστικά μένουν στο περιθώριο επειδή δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής. Κι όμως με ένα μοναδικό τρόπο  καταφέρνουν να αποδείξουν στον κόσμο ότι τους αξίζει μια θέση στην κοινωνία καθώς και η ομαλή ενσωμάτωση μέσα από δραστήριους φορείς. Η Ελλάδα έχει αποδείξει πολλές φορές ότι έχει ανεπαρκείς εγκαταστάσεις και παιδαγωγική ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτή η παράσταση αποτελεί τη φωνή μιας μειονότητας ατόμων η οποία ζητάει από τον θεατή να δει τον κόσμο από την δική τους οπτική και να γίνει λίγο καλύτερος.

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Κατσικονούρης

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Σκηνικά: Βασίλης Παπατσαρούχας

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Μουσική : Γιάννης Καραγιάννης

Βοηθός σκηνοθέτη : Αικατερίνη Παπαγεωργίου

Επιμέλεια Κίνησης: Ερμής Μαλκότσης

Σχεδιασμός Βιντεο προβολών : Στέφανος Παπαδόπουλος

Παίζουν: Γιασεμί Κηλαηδόνη, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου, Σταμάτης Μπάκνης και οι μικρές Ιωάννα Αλεξανδρή (Ματίλντα στην περσινή ομώνυμη παράσταση του Ακροπόλ) και Κατερίνα Κανάκη.

Θεσσαλικο Θέατρο Γεωργιάδου 53, Λάρισα

Τηλ: 2410 621209, 2410 621210

 

Email: info@thessaliko-theatre.gr

 

Website: www.thessaliko-theatre.gr/form.asp?i=1#nogo

Πληροφορίες: 2410 621209, 2410 621210