8 Νοεμβρίου 1968. Επεισοδιακή Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής.

0

Ήταν απόγευμα της 8ης  Νοεμβρίου 1968.  Ένα Boeing 707 της Ολυμπιακής Αεροπορίας,  μόλις είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ορλύ του Παρισιού με προορισμό την Αθήνα.

Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, δύο από τους επιβάτες, οι Ιταλοί Μαουρίτσιο Παλίτσι και Αλμπέρτο Τζόβενε, κρατώντας περίστροφο και χειροβομβίδα υποχρέωσαν το πλήρωμα να μοιράσει φυλλάδια σε όλους τους επιβάτες της πτήσης, με κείμενο διαμαρτυρίας κατά του στρατιωτικού καθεστώτος στην Ελλάδα.

Η Ολυμπιακή Αεροπορία  εξέδωσε την ακόλουθη λιτή ανακοίνωση:

“Κατά τας απογευματινάς ώρας σήμερον αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας υπήρξε θύμα αεροπειρατείας εκ μέρους δύο αλλοδαπών, πιθανώς ιταλικής υπηκοότητος, ολίγον μετά την απογείωσίν του εκ του αεροδρομίου Ορλύ των Παρισίων. Το αεροσκάφος υπεχρεώθη να επιστρέψη εις Ορλύ. Οι επιβάται, οι οποίοι πλήρεις αγανακτήσεως παρέστησαν μάρτυρες της αεροπειρατείας, συνεκρατήθησαν υπό των Αρχών μετά κόπου ευθύς μετά την προσγείωσιν προς αποφυγήν κακοποιήσεως των δραστών. Η εταιρία προτίθεται να διώξη αμειλίκτως τους δράστας, οι οποίοι και συνελήφθησαν.”

Την είδηση της αεροπειρατείας επιβεβαίωσαν και τα πρακτορεία Associated Press και AFP, που ανέφεραν επίσης ότι οι επιβάτες της πτήσης είχαν αγανακτήσει τόσο που κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους από τις γαλλικές αρχές έφτυναν, χειρονομούσαν και βωμολοχούσαν εναντίον των δραστών. Οι γαλλικές αρχές με μεγάλη δυσκολια συγκράτησαν τους επιβάτες από το να προκαλέσουν σωματικές βλάβες στους Ιταλούς δράστες.

The Daily Illini, Saturday, November 9 1968 Illinois Digital Newspaper Collections. University of Illinois. https://idnc.library.illinois.edu/?a=d&d=DIL19681109.2.20&e=——-en-20–1–txt-txIN——–

 

Η συγκεκριμένη αεροπειρατεία ήταν η δεύτερη που επιχειρήθηκε στην ελληνική αεροπορία, αφού 20 χρόνια νωρίτερα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1948, έξι νεαροί κομμουνιστές κατέλαβαν αεροσκάφος με σκοπό να καταφύγουν στην Αθήνα και από εκεί να προωθηθούν σε κάποια γειτονική σοσιαλιστική χώρα.