Κορωνοϊός: 90 τα κρούσματα στη χώρα – Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα, επιδόματα και άδειες σε γονείς

0

Είναι επίσημο: 90 πλέον τα κρούσματα στη χώρα. Η Κυβέρνηση καλείται να πάρει επιπλέον μέτρα για να μην ξεφύγει η κατασταση, γιαυτό το λόγο ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε έκτακτο διάγγλεμα το απόγευμα καθώς έχει τονίσει πως «είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας».

Στις 12 το μεσημέρι ο Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει στο υπουργείο Εργασίας για να συζητήσουν εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών Κορωνοϊού. Επίσης έκτακτα μέτρα όπως : Σύνδεση της άδειας «ειδικού σκοπού» με την κανονική. Ουσιαστικά θα αφαιρούνται και κάποιες μέρες από την κανονική, ανάλογα με το πόσες μέρες «ειδικού σκοπού» άδεια πήρε ο εργαζόμενος.

Επιπλέον το κράτος αναλαμβάνει δημοσιονομικό κόστος, καθώς οι εργοδότες θα πληρώνουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους που θα λείπουν, ενώ τη διαφορά θα την καλύπτει το δημόσιο.

Στις 5 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας με βασικό αντικείμενο την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ιταλία.

Τα μέτρα που συζητώνται

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα και θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επικεντρώνονται στη διευκόλυνση χορήγηση άδειας στους γονείς μετά την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και στη στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

Για τις άδειες ειδικού σκοπού  που θα χορηγηθούν στους γονείς παιδιών έως 15 ετών δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Πρώτον η άδεια να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος και τους εργοδότες και δεύτερον να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα με βάση το οποίο ένα μέρος της άδειας θα αφαιρείται από την κανονική, ένα μέρος θα επιβαρύνει τον εργοδότη και ένα το κράτος. Οι ημέρες της άδειας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα ανέρχονται σε 15 για τον πατέρα και σε 15 για τη μητέρα και μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτά ανάλογα με τις ανάγκες (για παράδειγμα 7+7) .

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν η ενδεχομένως κλείσουν στο μέλλον με κρατική εντολή. Σ΄αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται προς το μοντέλο που ακολουθήθηκε σε Μάτι και Μάνδρα. Δηλαδή εξετάζει την καταβολή επιδόματος έκτακτης ανάγκης του ΟΑΕΔ ύψους 718 ευρώ που χορηγήθηκε στις πληγείσες επιχειρήσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα, στους εργαζόμενους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Σε γενικές γραμμές αν ο εργοδότης αποφασίσει για προληπτικούς λόγους να κλείσει την επιχείρησή του (συνέβη σε σούπερ μάρκετ στα δυτικά προάστια) είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τους μισθούς των υπαλλήλων.