Ποιος θα χάσει στον μουτζούρη;

0
Αδιαμφισβήτητα όσα και να λέγονται, όσα και να γράφονται για τα πολύπαθα νησιά του Βορείου Αιγαίου και για τις ασταμάτητες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, το δράμα βιώνεται τόσο από τη μεριά των κατοίκων, όσο και από τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που στοιβάζονται σε κακές συνθήκες, δίχως μέλλον, δίχως Γη της Επαγγελίας.

 

Ό,τι και να λέμε, εκ του ασφαλούς, δεν θα ήταν το ίδιο εάν βιώναμε και μεις εκατέρωθεν τα συναισθήματα του κατοίκου ή του πρόσφυγα. Που αμφότεροι δεν επέλεξαν αυτήν την κατάσταση.

 

Δεν θα επεισέλθουμε στη βάση του προβλήματος, αλλά στην παρούσα, τρέχουσα κατάσταση.
Σε αυτό το πρόβλημα που διογκώνεται, με την Ευρώπη να μεταθέτει τις ευθύνες, ποιος θα μπορούσε με βεβαιότητα να λύσει την εξίσωση;
Δεν έχουμε την απάντηση, ωστόσο οι προσπάθειες θα έπρεπε να κλιμακώνονται με ψυχραιμία και σύνεση. Οι καραβιές με ΜΑΤ και η απόβαση σε Λέσβο και Χίο μόνο ένταση πυροδότησαν, παρά λύση.

 

Οι παλιότεροι θα θυμούνται το διαχρονικό παιχνίδι του μουντζούρη ή μουτζούρη, με χαρτιά της τράπουλας στο οποίο όποιος χάσει (συνήθως όποιος μείνει τελευταίος με χαρτί στο χέρι) πρέπει να μουντζουρωθεί…
Έτυχε, ο Περιφερειάρχης του Βορείου Αιγαίου, αξιοσέβαστος πρώην πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, να ονομάζεται Μουτζούρης καταφέρνοντας να κερδίσει την ψήφο των νησιωτών, παρά την ενδονεοδημοκρατική κόντρα με άλλη υποψήφια σε αυτή την περιφέρεια, αν και υποστηρίχθηκε σιωπηλά από γαλάζια στελέχη.
Με το ιδιότυπο αντάρτικο κέρδισε τις εκλογές και προφανώς θα πρέπει πρώτα να σκεφτεί τους κατοίκους που τον ψήφισαν, καθώς είναι ξεκάθαρη η άποψή τους για τα κέντρα κράτησης που προωθεί η κυβέρνηση.

 

Οδομαχίες τύπου Βιετκόνγκ, ακρότητες και ένας πόλεμος μιντιακής προπαγάνδας συνέθεσαν ένα ασφυκτικό σκηνικό τα τελευταία 24ωρα άμα τη αφίξει δυνάμεων των ΜΑΤ.

 

Όταν οι βιαστικές αποφάσεις συνδυάζονται με δακρυγόνα και άδειες τσέπες, είναι ηλίου φαεινότερο ότι κάποια στιγμή θα ακολουθήσει και η αγανάκτηση και “εμφυλιακές” αντιδράσεις βίας.

 

Και κάπου εκεί… η φράση «Ε, λοιπόν κι εγώ σου λέω να (κίνηση) κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός μαζί μου. Και τι έγινε;» από τον Περιφερειάρχη γίνεται viral και προκαλεί εκνευρισμό στο Μαξίμου.

 

Ο κ. Μουτζούρης φέρεται να είπε ακόμη: «Εγώ λογικός άνθρωπος είμαι, μόνος μου βγήκα, δεν με βοηθήσατε, δεν πειράζει. Με κάλεσε αύριο, εγώ δεν έρχομαι αύριο. Τι θα μου κάνει; Θα με κλείσει φυλακή; Ας με κλείσει…».
Κυβερνητικές πηγές, σχολίαζαν πως «μετά αυτή τη χυδαία συμπεριφορά, δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς». για να προσθέσουν: «Είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης».

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, πήγε ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας γραφικό και επικίνδυνο, με τα χειρότερα χαρακτηριστικά ενός Έλληνα, τον περιφερειάρχη.

 

Φτάνουμε, λοιπόν, στο σήμερα…Τα ΜΑΤ αποσύρονται άρον-άρον, ο Περιφερειάρχης αποτελεί κόκκινο πανί, οι άθλιες συνθήκες παραμένουν, το κοινό αίσθημα δεν έχει ικανοποιηθεί, ο Ερντογάν ανοίγει διάπλατα τα σύνορα σε εκτοπισμένους Σύρους και άλλους, πιέζοντας την Ευρώπη.

 

Ποιος από όλους τους συμμετέχοντες θα χάσει αυτό το παιχνίδι και θα μουτζουρωθεί;