Σε απόγνωση καταστηματάρχες στην πλατεία Αγίας Ειρήνης με τα διατηρητέα (Βίντεο)

1

«Η δουλεία έχει πέσει 80%. Κλείσαμε τα μαγαζιά μας για 9 μέρες», τονίζουν μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, μετά την πρόσφατη κατάρρευση τμήματος της πρόσοψης παλαιού κτιρίου και τον αποκλεισμό της περιοχής από τις αρμόδιες αρχές για λόγους ασφαλείας. Τι καταγγέλουν καταστηματάρχες στο mydimosio. «Το υπουργείο πολιτισμού εμπλέκεται στην υπόθεση». «Ήδη έχουμε ξεκινήσει τα εξώδικα και τις αγωγές», προσθέτουν.

Ο Σωτήρης Ζούκας, ιδιοκτήτης χώρου εστίασης στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, αναφέρει χαρακτηριστικά, «όπως βλέπετε το κτίριο απέναντι, δεν ξέρουν πότε και αν θα το φτιάξουν. Ο Δήμος ήρθε και έβαλε τα κιγκλιδώματα, τα οποία ήταν προσωρινά απ ότι είπαν. Στην ουσία εμπλέκεται το υπουργείο Πολιτισμού και το τμήμα αρχαιοτήτων μνημείων. Οι ίδιοι μας λένε ότι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα βγουν, πράγμα που εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω. Η δουλειά έχει πέσει 80%. Δεν έχω τα 20 τραπεζάκια έξω που ουσιαστικά με αυτά δούλευα. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τα εξώδικα και τις αγωγές. Εδώ και ένα μήνα δεν έχει εμφανιστεί κανένας από το δήμο.

Όσον αφορά τον δήμο Αθηναίων, κύκλοι του υποστηρίζουν ότι «λόγω του υπουργείου Πολιτισμού και της εισήγησης των αρχαιολόγων έχει προκριθεί η λύση της γενικής αναστήλωσης του κτιρίου. Το χρονοδιάγραμμα έναρξης και περάτωσης των εργασιών εξαρτάται από τις συνεννοήσεις που είναι σε εξέλιξη με τον ιδιοκτήτη του κτηρίου».

«Μείναμε κλειστά για περίπου 10 μέρες, που σημαίνει μηδέν έσοδα. Ακόμα κι αυτή την στιγμή που έχει δημιουργηθεί ένας εικονικός διάδρομος, αυτό δεν εξυπηρετεί κανένα. Το πιο μεγάλο ερωτηματικό είναι το τι θα γίνει. Για τον δήμο δεν μπορώ να πω κάτι. Ήταν εδώ η παρουσία τους, αλλά κάνουν αυτό που πρέπει, να προστατεύσουν τον δρόμο. Δεν κοιτάει τα έσοδα μας, κοιτάει την προστασία», τονίζει μεταξύ άλλων στο MyDimosio, η κα. Σαράντου Μαρία, ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, τα τραπεζάκια από τα καταστήματα εστίασης είναι ακριβώς δίπλα από τις τοποθετημένες λαμαρίνες.

Βασικό αίτημα των καταστηματαρχών είναι να υπάρξει λύση όσο το δυνατόν συντομότερα και συγκεκριμένα πριν τα Χριστούγεννα.