Η ανιδιοτελής προσφορά του θεάτρου στη δημόσια υγεία

0

Η ανιδιοτελής προσφορά του θεάτρου στη δημόσια υγεία.

Γράφει η Σίσσυ Λάλλου

Κι ενώ η φετινή Παγκοσμία Ημέρα θεάτρου, η οποία έχει οριστεί στις 27 Μαρτίου, θα έπρεπε να γιορτάζεται με πλήθος παραστάσεων αφιερωμένες στο κοινό, βρήκε τα όλα τα παρκέ άδεια. Τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού είχαν ληφθεί, ευτυχώς, πολύ γρήγορα κλείνοντας αμέσως σημαντικούς ψυχαγωγικούς χώρους που προάγουν την παιδεία και τον πολιτισμό όπως είναι το θέατρο. Μέτρα σωστά, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι καθώς η Ελλάδα, χώρα με αδύναμο δημόσιο σύστημα υγείας, κατάφερε να μπει σε καλούπια και να κάνει τα αδύνατα, δυνατά προκειμένου να προστατευτεί από την αόρατη απειλή.
Σίγουρα, μέσα σε όλο αυτό τον πανικό καμία δραστηριότητα μέσα στο σπίτι όπως η online παρακολούθηση θεάτρου, μουσικών συναυλιών και κινηματογραφικών ταινιών δεν συγκρίνεται με τη πραγματοποίηση τους στο φυσικό χώρο. Το θέατρο ανήκει στο σανίδι και στον θεατή, ο κινηματογράφος στα στούντιο ή στον εξωτερικό χώρο και η μουσική συναυλία στις μουσικές σκηνές. Παρόλα αυτά, όταν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα η τέχνη βρίσκει διεξόδους και καταφέρνει με ένα μαγικό τρόπο να συντροφεύει τον άνθρωπο και να του δίνει ελπίδα. Τίποτα δεν σταματά και σίγουρα όλοι μπορούν να προσφέρουν.

Αυτές τις ημέρες, μια σημαντική είδηση προέρχεται από τον χώρο του Εθνικού θεάτρου ενισχύοντας το αίσθημα της ανιδιοτελούς συνεισφοράς σε δύσκολους καιρούς.

Η γρίπη σταμάτησε τις παραστάσεις και ως εκ τούτου και την παραγωγή κουστουμιών. Όμως δεν σταμάτησε την ανάγκη του ανθρώπου για προσφορά και αλληλεγγύη. Είναι γνωστό, ότι πλέον, η παροχή μιας ιατρικής μάσκας είναι πανάκριβη έως δυσεύρετη στα φαρμακεία, έτσι λοιπόν, οι σχεδιαστές κουστουμιών του Εθνικού θεάτρου άφησαν για λίγο τα βεστιάριά τους, και προσφέρουν την «τέχνη τους» για την παραγωγή μασκών που αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίες. Κι όσο συμβαίνει αυτή η αξιοπρεπής συνεισφορά του θεάτρου στη δημόσια υγεία, το Εθνικό θέατρο έπειτα, από την διακοπή online παραστάσεων συνεχίζει πάλι και προσφέρει στον κόσμο την δυνατότητα να παρακολουθήσει από το σπίτι φετινές παραγωγές. Οι παραστάσεις που προτείναμε και εμείς σε παλαιότερα άρθρα και τώρα μπορεί να τις παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε από τον καναπέ του με ασφάλεια είναι οι εξής :
• Παρασκευή 3-4 , στις 9μ.μ.- Μακμπεθ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη
• Σάββατο 4/4, στις 5μμ και Κυριακή 5/4, στις 12μμ – Χίλιες και μία Ιστορίες, (για παιδιά από 5 χρόνων) του Μάικ Κέννυ, σε σκηνοθεσία Βάσιας Ατταριάν και Μυρτώς Μακρίδη
• Κυριακή 5/4, στις 9μμ – Hotel Éternité

Εννοείται ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την διεξαγωγή της τέχνης στο φυσικό της χώρο όπως αναφέραμε παραπάνω, όμως στην παρούσα φάση, η τέχνη προσφέρει στην ασφάλεια του πολίτη με ποικίλους τρόπους. Μένουμε στο σπίτι και βλέπουμε online παραστάσεις, για να μην χάσουμε στο μέλλον την μαγεία του ζωντανού. Καλή προβολή!