Ο μάγειρας που προσφέρει στους πρόσφυγες γεύματα και αγάπη (βίντεο)

0

Το mydimosio.gr φιλοξενεί ένα ιδιαίτερο επεισόδιο της σειράς “Ήρωες του Δημοσίου” που γυρίστηκε στην Λέσβο και φέρνει στη δημοσιότητα την αθόρυβη -εδώ και καιρό- προσπάθεια του Νίκου και της Κατερίνας, οι οποίοι προσπαθούν με πενιχρά μέσα να ανακουφίσουν έστω και για λίγο τη σκληρή καθημερινότητα προσφύγων και μεταναστών στο καμπ της Μόριας.

Το Home For All στον κόλπο της Γέρας αποτελεί την ιδιωτική πρωτοβουλία που σκοπό έχει την παροχή στέγης, τροφής και φιλοξενίας, όπως γνωρίζουμε εμείς οι Έλληνες.

Πρόσφυγες και μετανάστες τους δίνεται η δυνατότητα να μοιραστούν το ίδιο handmade φαγητό, μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και ομοψυχίας, μαζί με εθελοντές, κατοίκους του νησιού και τουρίστες.

Την περίοδο, μάλιστα, των μεγάλων ροών με τη βοήθεια εθελοντών κατάφερε να μοιράζει περίπου 1000-1500 μερίδες τη μέρα.

Έτσι καθημερινά στο “Ντίπι”ή αλλιώς στο Home for All όπως έχει μετονομαστεί το καφενείο που μεταφέρθηκε πριν από λίγο καιρό ακόμη πιο κοντά στο λιμανάκι, στήνεται ένα μεγάλο τραπέζι όπου άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, μοιράζονται τους νόστιμους μεζέδες του καφενείου και τα ψάρια του Νίκου.

Η ατμόσφαιρα είναι ζεστή και οικογενειακή. Τι καλύτερο κάποιος να ξεφύγει έστω και για λίγο από την σκληρή πραγματικότητα του hotspot της Μόριας. Διοργανώνονται μαθήματα μαγειρικής, sessions για yaga, ενώ υπάρχει ειδικός χώρος με δωρεάν wi-fi.

Αυτό θα πει άνθρωπος. Αυτό θα πει αλληλεγγύη. Aυτό θα πει καταφύγιο.

Όσοι εκτοπισμένοι από την πατρίδα τους φθάνουν με τον έναν ή άλλο τρόπο στη Μυτιλήνη βρήκαν ένα μικρό απάγκιο ελπίδας και ζεστασιάς. Επιστρέφοντας στη Μόρια, πέραν των αναμνήσεων, κουβαλούν μαζί τους προμήθειες, είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό και παιχνίδια για τα μικρά προσφυγόπουλα.

Το mydimosio.gr μίλησε με τον Νίκο Κατσουρή της Home For All και τον Τούρκο ακτιβιστή Oktay Toygar και σας μεταφέρει την απλή, ανθρώπινη καθημερινότητά τους.