Οι εκτιμήσεις για 100.000 νέες αφίξεις μεταναστών φέρνουν προσλήψεις και νέα κέντρα στα νησιά

0

Σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα την ερχόμενη χρονιά αναμένει η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στα μέσα του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Funke ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης, για το 2020 οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεοαφιχθέντων προσφύγων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά στις 100.000.

«Η κρίση είναι εδώ και είναι σοβαρή», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Λογοθέτης. Την ίδια ώρα κάνει λόγο για μια κατάσταση «σαφώς κρισιμότερη» για την Ελλάδα από ό,τι το 2015, καθώς οι μετανάστες είχαν προχωρήσει τότε σε άλλες χώρες της ΕΕ ενώ τώρα μένουν στα νησιά.

Προσλήψεις προσωπικού ασύλου

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να επαναπροωθήσει το 2020 περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο στην Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να προσλάβει περί τους 270 ειδικούς σε ζητήματα ασύλου. Παράλληλα, όπως λέει, θα δημιουργηθούν νέα κέντρα πρώτης υποδοχής στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που επωμίζονται σήμερα το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών.

Δείτε επίσηςΟ μάγειρας που προσφέρει στους πρόσφυγες γεύματα και αγάπη (βίντεο)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των γερμανικών μέσων που συνοδεύει τις δηλώσεις Λογοθέτη, η Γερμανία απέστειλε φέτος στα ελληνικά νησιά λιγότερους ειδικούς σε θέματα ασύλου απ΄ ότι τις προηγούμενες χρονιές. Ενώ το 2018 η γερμανική αρωγή αριθμούσε 124 ειδικούς και το 2017 130, φέτος δεν ξεπέρασε τους 80.

ΠΗΓΗ: DW