«Οι Στυλοβάτες της κοινωνίας» – Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος

0

«Οι Στυλοβάτες της κοινωνίας» του Χένρικ Ίψεν, από το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδας

Γράφει η Σίσσυ Λάλλου

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, φιλοξενεί στη σκηνή του το έργο του γνωστού θεατρικού συγγραφέα Χένρι Ίψεν «Οι Στυλοβάτες της κοινωνίας». Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών σε σκηνοθεσία-διακσευή Γιάννη Μόσχου, μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και θα συνεχίσουν για ολοκληρο τον Μάρτιο. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία με τον Ίψεν να θίγει σημαντικά κοινωνικά ζητήματα μέσα από συγγραφικό του ταλέντο.
Η υπόθεση παρουσιάζει τον Κάρστεν Μπέρνικ, έναν μεγαλοεπιχειρηματία και παράγοντα σε μια επαρχιακή παραθαλάσσια πόλη. Πρόκειται για έναν άντρα που ξεχωρίζει για την ηθική του, και με το έργο του και την οικονομική του άνεση θεωρεςίται στηλοβάτης της κοινωνίας. Για να πραγματοποιήσει το νέο του επιχειρηματικό σχέδιο χρειάζεται τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, μια διαδικασία την οποία θεωρεί εύκολη, καθώς θεωρεί ότι με τον λόγο του μπορεί να πείσει τον κόσμο. Όμως, όλα αλλάζουν όταν μετά από πολλά χρόνια απουσίας επιστρέφουν δύο συγγενείς του, απειλώντας να ξεσκεπάσουν τα μυστικά του παρελθόντος του. Η υπόληψη του Κάρστεν κλονίζεται, αλήθειες αποκαλύπτονται, και το παρελθόν έρχεται να ρίξει τη σκιά του στο λαμπερό παρόν της οικογένειας Μπέρνικ.
Ο Χένρι Ίψεν γράφει τους Στηλοβάτες της κοινωνίας το 1877 και αποτελεί το 15ο στη σειρά θεατρικό έργο από τα 26 που έχει γράψει. Πρόκειται για ένα έργο σταθμό στη συγγραφική του πορεία καθώς πρώτον, στρέφεται επιτέλους στον ρεαλισμό, δίνοντας του παράλληλα τη δυνατότητα να θίξει επιτέλους τα «κακώς κείμενα» της της κοινωνίας της εποχής του. Έτσι λοιπόν, στήνει την ιστορία του δημιουργώντας μια μικρή παραθαλάσσια ερχιακή πόλη και τοποθετεί μέσα χαρακτήρες έξυπνα δομημένους οι οποίοι αντικατοπτρίζουν μια κοινωνία η οποία είναι γνωστή στα μάτια όλων. Μια κοινωνία η οποία είναι βασισμένη στα γερά θεμέλια μια δήθεν ηθικής ζωής , με πολιτικούς, επιχειρηματίες και παράγοντες τους οποιους κανείς δεν έχει την δύναμη να ανατρέψει παρά μόνο να υπηρετήσει και να πνιγεί στον βούρκο. Διαχρονικά έξυπνο γράψιμο το οποίο παρουσιάζει την κοινωνία του σήμερα με τον σκηνοθέτη να δημιουργεί μια παράσταση που αξίζει όλοι να παρακολουθήσουν.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
Σκηνικά-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Μουσική-Ηχητικός σχεδιασμός: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Στέλλα Μιχαηλίδου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Videodesign: Μιχάλης Κλουκίνας
Α Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα-Μαρία Ιακώβου,
Β Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Κάλφας,
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ελένη Κανακίδου
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Γ βοηθός σκηνοθέτη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Αθηνά Κερανά

Παίζουν οι ηθοποιοί : Γιάννης Γκρέζιος, Δανάη Επιθυμιάδη, Θόδωρος Ιγνατιάδης, Καρτόκης Γιώργος Καύκας Δημήτρης Κολοβός, Ντίνα Μιχαηλίδου, Μαρία Μπενάκη, Δημήτρης Ναζίρης, Ιωάννα Παγιατάκη, Ορέστης Παλιαδέλης, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Έφη Σταμούλη, Χρίστος Στυλιανού, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Σαμψών Φύτρος

Τιμές εισιτηρίων

Τετ. & Πέμ.: Γενική είσοδος: 5€ // Παρασκευή: Κανονικό εισιτήριο (Θέσεις πλατείας): 10€, Εκπτωτικό εισιτήριο (Θέσεις εξώστη, Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65): 8€, Ομαδικό εισιτήριο (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων): 7€ // Σάββατο & Κυριακή: Κανονικό εισιτήριο (Θέσεις πλατείας): 13€, Κανονικό εισιτήριο (Θέσεις εξώστη): 10€, Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65): 8€, Ομαδικό εισιτήριο (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω): 7€ // Άνεργοι: Δωρεάν για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ (Ισχύει Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή για περιορισμένο αριθμό θέσεων) – Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση θέσεων // Ατέλειες: Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών. // ΑΜΕΑ: Δωρεάν // Πολύτεκνοι: 5€ // Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10€ // Οπλίτες θητείας: 5€ (Ισχύει για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ) // Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων – Αστυνομικοί: 8€ (Ισχύει για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ). Ισχύουν Επιταγές Θεάματος ΟΑΕΔ, εισιτήρια ΟΓA και η Ευρωπαϊκή κάρτα νέων.

*Σημείωση: Όλα τα εκπτωτικά εισιτήρια (Φοιτητικά, Άτομα άνω των 65, Πολύτεκνοι, Δάσκαλοι, Καθηγητές) ισχύουν μόνο με την αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά. Το ίδιο ισχύει για το οικογενειακό εισιτήριο, όπως και για τα εισιτήρια ανέργων για τα οποία απαιτείται η τηλεφωνική κράτηση.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2315200200.