Σεισμολόγοι προειδοποιούν για το ρήγμα στις Αλκυονίδες

3

Το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αθήνα, που έφερε στη μνήμη το μακρινό 99, είναι ακόμη νωπό, ωστόσο δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα αυτιά μας ή να πανικοβαλόμαστε.

Ένας ακόμη σεισμολόγος προειδοποίησε για το ρήγμα στις Αλκυονίδες και την πιθανότητα νέου ισχυρού σεισμού στην Αθήνα, με δηλώσεις του στην τηλεόραση.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως το ρήγμα που έφερε τον καταστροφικό σεισμό του 1981, δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να ενεργοποιηθεί ξανά.

Δείτε επίσης: Σεισμός: Οι ζημιές στο λιμάνι του Πειραιά με τον φακό του MyDimosio.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είπε πως υπάρχουν, το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιείται κάθε 40 με 45 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι από τον σεισμό του 1981, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις τους, δεν αποκλείεται να δούμε έναν νέο ισχυρό σεισμό σύντομα.

«Τα δύο σεισμικά κέντρα που ανησυχούν περισσότερο την Αττική είναι η περιοχή των Αλκυονίδων και η περιοχή του ρήγματος της Αταλάντης που το 1894 είχε κάνει τον μεγάλο σεισμό των 7,2 Ρίχτερ. Από τα δύο ρήγματα αυτά, η Αταλάντη κυριολεκτικά κοιμάται και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες μελέτες στην περιοχή των Αλκυονίδων έχει ένα μέσο όρο περίπου 40-45 χρόνια περίοδο επανάληψης. Άρα από τον μεγάλο σεισμό του 1981 θα συμπληρωθούν 40 χρόνια το 2021», ανέφερε ο κ. Μακρόπουλος και κατέληξε: «Γι’ αυτό πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας γιατί τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο μικρός σεισμός σε σχέση με τον σεισμό των 6,3-6,4 Ρίχτερ που έγινε το 1981».

Μη χάσετε: Τσελέντης: Κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμό 6 Ρίχτερ στην Αθήνα

Είναι ο δεύτερος καθηγητής σεισμολογίας που κάνει την συγκεκριμένη δήλωση.