Ραγδαίες εξελίξεις: Καραρρέει η αγορά του πετρελαίου

0

Ραγδαίες εξελίξεις στις αγορές: Σε πλήρη κατάρρευση η αγορά πετρελαίου, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να αυξήσει την παραγωγή, παρά την ταχεία εξάπλωση του Covid-19, που ρίχνει τις τιμές στην  παγκόσμια οικονομία. Οι επενδυτές είναι σοκαρισμένοι  για τις συνέπειες του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους άλλοτε συμμάχους Σαουδική Αραβία και Ρωσία, που οδηγούν την τιμή σε βουτιά μεγαλύτερη του 30% με το άνοιγμα των αγορών στην Ασία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη 30πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.Ο Πόλεμος ξεκίνησε με την εισβολή του Ιράκ στις 2 Αυγούστου 1990, με την δικαιολογία ότι το Κουβέιτ κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο υπό κλίση και έτσι «κλέβει» ιρακινό πετρέλαιο. Αμέσως μετά την εισβολή υποβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις από τον Ο.Η.Ε. και τελικώς οι εχθροπραξίες άρχισαν τον Ιανουάριο του 1991, οι οποίες και κατέληξαν στην ολοκληρωτική νίκη των συμμαχικών δυνάμεων.

Η κατάρρευση των τιμών είναι τέτοια που θα μπορούσε όχι μόνο να καταστρέψει  τους μικρότερους παραγωγούς και τα  διυλίστηρια, αλλά και να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις σε κολοσσούς.  Επιπλέον ενδέχεται  να ανοίξει μεγάλη «τρύπα» στα δημοσιονομικά παραγωγών κρατών, όπως το Ιράκ και η Νιγηρία, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, αλλά και να φέρει τα πάνω-κάτω και στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Οι ειδικοί εκτιμούν  πως η Σαουδική Αραβία με τη στάση της κινδυνεύει να δει την επιρροή της να περιορίζεται δραστικά.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο η Σαουδική Αραβία αιφνιδίασε τις αγορές αποφασίζοντας να προχωρήσει στις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών για τους πελάτες της εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Άφηασε δε να εννοηθεί στους αγοραστές ότι θα αυξήσει την παραγωγή της. Η Ρωσία απάντησε διαμηνύοντας πως και οι επιχειρήσεις της είναι ελεύθερες να ρίξουν όσο πετρέλαιο στην αγορά επιθυμούν.

Η πετρελαϊκή βουτιά έχει πυροδοτήσει πανικό και στις αγορές μετοχών. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 καταγράφει πτώση 5,73% έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και περισσότερο από 6%. Απώλειες 3,5% παρουσιάζει και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Tα futures των αμερικανικών μετοχών δείχνουν ότι το απόγευμα η Wall Street θα ανοίξει με πτώση άνω του 5%. Nα σημειωθεί ότι η αιμορραγία των τελευταίων εβδομάδων έχει ήδη σβήσει από την αξία των μετοχών διεθνώς 9 τρισ. δολάρια.