Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση θα προβεί σε αμοιβές των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στις online παραστάσεις.

0

Και ενώ αυτές τις μέρες, δεσπόζει το κίνημα Support Art Workers, με τους εργαζόμενους στον τομέα του θεάματος-ακροάματος να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, για την διεκδίκηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, μια είδηση από την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, αποτελεί μια μικρή σανίδα σωτηρίας. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, η συνεισφορά της Στέγης, όπως και πολλών κέντρων πολιτισμού, με τις online παραστάσεις και τα εκπαιδευτικά video, αποδείχτηκε σημαντική αποσπώντας θετικές κριτικές. Αυτή τη φορά, δηλώνοντας έμπρακτη συμπαράσταση στους καλλιτέχνες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τη δουλειά τους μέσω του καναλιού στο ΥοuΤube, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, θα προβεί στην πληρωμή τους. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση :
«Η Τέχνη είναι οι εργαζόμενοί της. Εάν σταματήσουν να υπάρχουν αυτοί, θα σταματήσει να υπάρχει η Τέχνη – και ζωή χωρίς τέχνη δεν είναι ζωή. Στη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, το έργο των δημιουργών που πέρασαν από τη Στέγη, και το Ίδρυμα Ωνάση εν γένει, φτάνει στο σπίτι και στην οθόνη του καθενός, μέσα από το Ψηφιακό Κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας. Στη διαδικασία αυτή παραιτηθήκαμε από οποιαδήποτε μορφή εμπορικής χρήσης και φροντίσαμε να ληφθούν οι απαραίτητες άδειες από όλους τους δημιουργικούς συντελεστές των έργων που παρουσιάζονται.
Επιπλέον, με την πρωτοβουλία ENTER ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε να επεκτείνουμε ένα πρόγραμμα αναθέσεων, αναδεικνύοντας νέα, εξαρχής ψηφιακά έργα και ενισχύοντας τους δημιουργούς όλων των γενεών και των τεχνών, σε όσο μεγαλύτερη κλίμακα είναι αυτό δυνατόν, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αναθέσεις σε εργαζόμενους του πολιτισμού διαφόρων ειδικοτήτων.»

Οι δράσεις στο κανάλι συνεχίζονται και αυτή τη φορά το σύνθημα που κυριαρχεί είναι «Μένουμε Κοντά, Όχι Κλειστά.» Ένα σύνθημα, ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφτεί κάποιος ότι η Τέχνη είναι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν και αν σταματήσουν να δουλεύουν, αυτομάτως παύει και η ίδια να υπάρχει. Φυσικά, αυτή η απόφαση του ιδρύματος, δεν μπορεί να καλύψει το μείζον πρόβλημα που κυριαρχεί στη χώρα, με όλους του εργαζόμενους στο χώρο του θεάματος-ακροάματος. Αποτελεί όμως μια πολύ σημαντική πράξη για την επιβίωση των ανθρώπων, οι οποίοι δεν εργάστηκαν καθόλου όμως πρόσφεραν σημαντική συντροφιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας .