Στήριξη στους επαγγελματίες του χώρου Θεάματος και Ακροάματος

0

Και ξαφνικά, μέσα σε λίγες μέρες, η αρχική μου στο Facebook και στο Ιnstagram γέμισε από φίλτρα και κάθε είδους διαμαρτυρίες για την υπεράσπιση των ανθρώπων που εργάζονται επαγγελματικά στον χώρο της Τέχνης. Ήταν τέτοια η εξάπλωση του μηνύματος, που προσωπικά χάρηκα ιδιαίτερα. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε, ότι στον τομέα του θεάματος δεν εργάζονται μόνο οι άνθρωποι που δέχονται προβολή. Υπάρχει μια εξίσου σημαντική μερίδα ατόμων που δουλεύει επίμονα και αθόρυβα για να βγει μπροστά στον θεατή ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, από το οποίο είναι ζήτημα να κατανοήσει ένα 30% με 40% της προσπάθειας. Σκεφτείτε το, ως το παγόβουνο της επιτυχίας, όπου στο θεαθήναι βρίσκεται η τραχιά εντυπωσιακή κορυφή, και κάτω στα παγωμένα νερά, υπάρχει ένα τρομακτικά μεγάλο κομμάτι, του οποίου ποτέ κανείς δεν αντιλαμβάνεται την ύπαρξη.
Έτσι λοιπόν, αγαπημένε αναγνώστη, κατά τη διάρκεια της καραντίνας ευχαριστήθηκες μέσα από τις ταινίες, το online θέατρο, τις “live συναυλίες’’, την ανάγνωση λογοτεχνίας και τη διαδικτυακή περιήγηση σε όλα τα μουσεία του πλανήτη, χωρίς να σου περάσει από το μυαλό, η τύχη ενός πολύ σημαντικού κλάδου. Γιατί να λέμε και του στραβού το δίκιο, όπως είπε και ο Robin Williams στον «Κύκλο των χαμένων ποιητών», «η ιατρική, η νομική, οι επιχειρήσεις είναι από τις ευγενείς και απαραίτητες αναζητήσεις για την διατήρηση της ζωής, όμως η ποίηση, η ομορφιά, ο ρομαντισμός και η αγάπη είναι ιδανικά για τα οποία αξίζει να μένει κάποιος ζωντανός. Εννοείται, ότι η παραπάνω κινηματογραφική ατάκα, δεν αντιτίθεται στην ακατάπαυστη δουλειά που κάνουν οι γιατροί σε καιρό πανδημίας, χρήζοντας τους, σύγχρονους ήρωες παγκοσμίως, ανεξαρτήτως φύλου. Όμως, όταν όλοι μέναμε στο σπίτι, προκειμένου να εκτελέσουμε σωστά τις οδηγίες που μας δόθηκαν, ασχοληθήκαμε με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οι οποίες υπήρξαν σε μεγάλη μερίδα σημαντική συντροφιά, αναθεωρώντας σε μεγάλο βαθμό για τη ζωή.
Συνεπώς, την επόμενη, φορά που θα σκεφτείς τα ακραία ποσά στο χώρο του θεάματος σκέψου ότι δεν τρώει μόνο ένας ολόκληρη την πίτα. Πίσω από έναν θίασο κρύβονται οι σκηνοθέτες, οι σκηνογράφοι, οι θεατρολόγοι, οι φωτιστές και οι ηχολήπτες. Άτομα τα οποία σπούδασαν πάνω στο επάγγελμά τους και βγάζουν τα προς το ζην από την Τέχνη προσπαθώντας να συντηρήσουν τον εαυτό τους ή και την οικογένεια τους. Το ίδιο ισχύει και για τις σχολές χορού, τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα εικαστικά δρώμενα και φυσικά την μουσική. Ήδη στο κομμάτι της παιδείας, αυτός το κλάδος έχει παραγκωνιστεί σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα οι μαθητές να θεωρούν τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες άχρηστες για την διαπαιδαγώγηση τους . Ναι, οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για όλα τα επαγγέλματα, αυτό είναι το αυτονόητο, όμως θα χαιρόμουν αν έβλεπα να γίνονται συστηματικές δράσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην επανόρθωση δύο οικονομικά χαμένων μηνών. Η Ο.Π.Α (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος),ήδη έχει κάνει κάποιες κινήσεις προσεγγίζοντας το Υπουργείο Πολιτισμού για την διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η Τέχνη και όλες οι εκφάνσεις της, μας βοήθησαν στην καραντίνα, καιρός να στηρίξουμε και εμείς με τον τρόπο μας τους επαγγελματίες του χώρου.
Σίσσυ Λάλλου