Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου- Δώστε πίσω τα νησιά μας

0

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και με κεντρικό σύνθημα “Δώστε πίσω τα νησιά μας”, ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η γενική απεργία που είχε κηρυχθεί είχε καθολική συμμετοχή, ενώ κλειστά ήταν ακόμα και τα περίπτερα. Σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο, οι κάτοικοι έδωσαν βροντερό παρών, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, απορρίπτοντας το σχέδιο για δημιουργία δομών στα νησιά.

Μετά τις συγκεντρώσεις εκδόθηκε ψήφισμα που αναφέρει τα εξής:

«Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη. Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».

Στην Αθήνα μεταβαίνουν αύριο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι δήμαρχοι των νησιών, προκειμένουν να επιδόσουν το ψήφισμα σε Μαξίμου, Βουλή και υπουργείο Μετανάστευσης. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Πολλοί Δήμοι έχουν κηρύξει απεργία, το ίδιο συμβαίνει και με συνδικαλιστικούς φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης του οποίου τα μέλη θα απέχουν από τα καθήκοντα τους.

Επιπλέον, το ψήφισμα θυροκολλήθηκε στην κλειστή λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, που ήταν επικεφαλής της πορείας. Δήλωσε σχετικά: «Δεν γίνεται να ερχόμαστε σε κυβερνητικό κτήριο και να βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούει τα αιτήματά μας. Αύριο θα πάμε στην Αθήνα να επιδώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών το ψήφισμά μας. Δεν κάνουμε πίσω».

Στη Χίο, ο δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης είπε απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος: «Το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι ένα μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας, εδώ και χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις αρμοδιότητες και τη δύναμη των τοπικών μας κοινωνιών. Είναι ένα πρόβλημα εθνικό και πανευρωπαϊκό».

Οι κάτοικοι της Χίου ζητούν τη δημιουργία μιας μικρής δομής, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση και άμεση μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Οι πολίτες ζητούν ««όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας».