Γεγονός η πρώτη επιτυχημένη επέμβαση τοποθέτησης τεχνητής ίριδας στην Ελλάδα

0

Η πρώτη επιτυχημένη επέμβαση τοποθέτησης τεχνητής ίριδας σε ασθενή στην Ελλάδα, είναι γεγονός. Αυτό πιστώνεται στους γιατρούς της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου Κέρκυρας και το διευθυντή της Σπύρο Δραζίνο.

Η τεχνική για μια τέτοια επέμβαση υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια, όμως συνήθως γίνεται αποκλειστικά σε εξειδικευμένα οφθαλμολογικά κέντρα του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι το όλο εγχείρημα μόνο εύκολο δεν ήταν και η προετοιμασία διήρκεσε περίπου έξι μήνες.

Το “ατύχημα” είναι πως ο νέος διοικητής, μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων, επιχείρησε να πιστωθεί την επιτυχία. Στο λιτό δελτίο Τύπου που εξέδωσε για να γνωστοποιήσει την επιτυχία της επέμβασης, δεν έκανε καμία αναφορά ούτε στους ιατρούς που την προγραμμάτισαν, τη σχεδίασαν και την πραγματοποίησαν, ούτε στο ότι είχε σχεδιαστεί εδώ και μήνες από τους προκατόχους του, υπερτονίζοντας μάλιστα ότι τα έξοδα καλύφθηκαν από το Γ.Ν.Ν.Κ.

Ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει από την Άνοιξη του 2019 και η προμήθεια της τεχνητής ίριδας έγινε από το ταμείο του Νοσοκομείου στις αρχές του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή Φοίβο Κακαβίτσα, η επέμβαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εδώ και μερικούς μήνες, όμως, οι θεράποντες ιατροί έκριναν ότι θα έπρεπε να καθυστερήσει έως ότου ήταν έτοιμος ιατρικά ο ασθενής.

Τελικά η επέμβαση έγινε την περασμένη Τετάρτη σε συνδυασμό με αντι-γλαυκωματική επέμβαση, στον ασθενή ο οποίος έπασχε από απώλεια ίριδας μετά από τραυματισμό.

Το δελτίο Τύπου του Νοσοκομείου αναφέρει: «το συγκεκριμένο είδος της τεχνητής ίριδας εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από αίτημα της Οφθαλμολογικής κλινικής και θετικής ανταπόκρισης του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Διοίκησης του Νοσοκομείου μας. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας τεχνητής ίριδας στα μέτρα και στη χρωματική απόχρωση του ασθενούς, της οποίας το κόστος καλύφθηκε πλήρως από το ΓΝΚ και η οποία τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Τι είναι η τεχνητή ίριδα

Τεχνητή ίριδα τοποθετείται σε αρθενή όταν αυτή απουσιάζει λόγω μιας συγγενούς (εκ γενετής) πάθησης που λέγεται ανιριδία, είτε έχει υποστεί σοβαρή βλάβη λόγω τραυματισμού. Προορίζεται επίσης για άτομα με προβλήματα της ίριδας λόγω άλλων διαταραχών, όπως ο αλμπινισμός και η χειρουργική αφαίρεση της ίριδας εξαιτίας καρκίνου (μελάνωμα της ίριδας).

Αποτελείται από μία λεπτή, αναδιπλούμενη μεμβράνη ιατρικής σιλικόνης, η οποία προσαρμόζεται στο σχήμα και στο χρώμα της φυσικής ίριδας των ματιών κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Εισάγεται στο μάτι μέσω μιας πολύ λεπτής τομής, ξετυλίγεται στην επιθυμητή θέση και ύστερα «λειαίνονται» οι άκρες της με τη βοήθεια ειδικών χειρουργικών εργαλείων. Στη θέση της συγκρατείται από τις άλλες δομές του ματιού, αλλά αν παραστεί ανάγκη μπορεί να στηριχθεί και με ράμματα.