Σωτήρης Τσιόδρας: Φόβοι για διασπορά του κορωνοϊού

0

Ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε στο ΣΚΑΪ τονίζοντας ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και ότι η πηγή προέλευσης του στη χώρα μας, είναι από ταξιδιώτες που βρίσκονταν στη Βόρεια Ιταλία.

Επισήμανε ακόμα ότι τα συγκεκριμένα δείγματα του ιού είναι ολοφάνερο ότι μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο και το ανησυχητικό είναι ότι η Ιταλία είναι η 3η χώρα σε κρούσματα παγκοσμίως.

Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν τόνισε πως είναι οι ευπαθείς ομάδες, διευκρίνισε πως αυτές είναι οι ηλικιωμένοι και αυτοί που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, προβλήματα με το αναπνευστικό σύστημα, καθώς και άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα, τα οποία μειώνουν την άμυνά τους. Σχετικά με τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό.

Τέλος, όσους ήρθαν από την Ιταλία, τους συμβουλεύει να παρακολουθούν την υγεία τους και αν δουν κάτι ύποπτο να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ για να προχωρήσουν στις απαραίτητες εξετάσεις. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχει ο κόσμος, είναι πυρετός, πονόλαιμος, καταρροή και καταβολή του οργανισμού, ενώ ο κ. Τσιόδρας εφιστά την προσοχή, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και και το στόμα μας, και να εφαρμόζουμε τους κανόνες τήρησης της υγιεινής.