Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τον κοροναϊό- Μέτρα προφύλαξης

0

Ο νέος κοροναϊός έμφανίστηκε το Δεκέμβριο του 2019 στην Κίνα και έχει την ονομασία «2019-nCoV». Ανήκει στην ίδια ομάδα με τους ιούς SARS και MERS.

Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το νέο αυτό ιό παρουσιάζουν πυρετό και βήχα, ενώ ορισμένοι έχουν και δύσπνοια. Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά του SARS και εμφανίζονται μεταξύ της δεύτερη ημέρας και της δεύτερης εβδομάδας από τη στιγμή της έκθεση στον ιό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει βρεί ακόμη την πηγή προέλευσης του ιού. Οι υποψίες επικεντρώνονται σε μια αγορά τροφίμων και ζώντανών ζώων στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση, ο νέος κορονοϊός μοιάζει με άλλους, συγγενικούς ιούς, που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες. Υπάρχει η πιθαναότητα ο «2019-nCoV» να προέκυψε από το συνδυασμό ξεχωριστών ιών, που μολύνουν αυτά τα δύο είδη ζώων. Αυτό μπορεί να έγινε είτε στη φύση είτε στην αγορά της Γουχάν, όπου τα ζώα διατηρούνταν το ένα κοντά στο άλλο.

Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια ανάλυση, ο κοντά ιός πιθανώς ανέπτυξε την ικανότητα να μεταφέρεται από τα ζώα στους ανθρώπους χάρη σε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο μιας πρωτεΐνης. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν ο ιός εκκρίθηκε μαζί με τα κόπρανα των ζώων, τότε μέσω του αέρα θα εισπνεύστηκε από κάποιους ανθρώπους.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω του αέρα, με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. χειραψία), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων. Ως πρώτο μέτρο προφύλαξης θα πρέπει να αποφεύγετε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει παρουσία πολλών ατόμων (πχ βαγόνια του μετρό). Στα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνεται το συστηματικό πλύσιμο των χεριών και η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα, η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, περίπου 4% (δηλαδή πεθαίνουν τέσσερις ανά 100 ασθενείς με τον κορονοϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Τα περισσότερα θύματα ήταν άνω των 60 ετών, με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας. Έχει επιβεβιωθεί μόνο μια περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου.

Τέλος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οι προϋποθέσης εξέλιξης του κοροναϊου σε πανδημία. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: να μολύνει αποτελεσματικά τους ανθρώπους, να αναπαράγεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.