Η αμφιλεγόμενη Πάπισσα Ιωάννα στην Εθνική Λυρική Σκηνή

0

Η αμφιλεγόμενη Πάπισσα Ιωάννα στην Εθνική Λυρική Σκηνή

 • Γράφει η Σίσσυ Λάλλου

  Με πρεμιέρα την Κυριακή 8 Μαρτίου και για λίγες μόνο παραστάσεις μέσα στον μήνα η Εθνική Λυρική σκηνή παρουσιάζει την παραγωγή «Πάπισσα Ιωάννα» στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Η πραγματοποίηση της παράστασης έγινε με την στήριξη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έπειτα από παραγγελία της ίδιας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής προς τιμήν των 80 χρόνων λειτουργίας του οργανισμού. Οι επόμενες παραστάσεις που θα ακολουθήσουν θα λάβουν μέρος στις 15 και 22 Μαρτίου με την μουσική διεύθυνση και τη σκηνοθεσία να επιμελούνται ο Στάθης Σούλης και ο Δημήτρης Καραντζάς αντίστοιχα.
  Λίγο πολύ μέσα από τις κινηματογραφικές μεταφορές και από τους μεσαιωνικούς θρύλους γνωρίζουμε την ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας. Η παράσταση της Εθνικής Λυρικής σκηνής βασίζεται στο λογοτεχνικό έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη το οποίο δημοσιεύτηκε το 1866 ως υποτιθέμενη μεσαιωνική μελέτη. Ο συγγραφέας παρουσιάζει μια γυναίκα να καταφέρνει προσποιούμενη τον άντρα να αναβαίνει στην υψηλότερη θέση της ιεραρχίας στο Βατικανό αναλαμβάνοντας το αξίωμα του Πάπα την χρονική περίοδο 855-858. Φυσικά το έργο αν και ύψιστης λογοτεχνικής αξίας λογοκρίθηκε σε σημείο να χαρακτηριστεί από την Ιερά Σύνοδο της Ελληνικής Εκκλησίας ως αντιχριστιανικό με τον Ροΐδη να διώκεται ποινικά.
  Κύριος σκοπός της Εθνικής Λυρικής σκηνής και του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιώργου Κουμεντάκη είναι η ανάδειξη σημαντικών έργων της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Ως εκ τούτου αυτή η κίνηση θα εμπνεύσει και θα αναδείξει νέους έλληνες συνθέτες οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα νέο ρεπερτόριο στην όπερα το οποίο θα αποτελείται κυρίως από ελληνικά έργα. Την μουσική σύνθεση έχει αναλάβει ο βραβευμένος Γιώργος Βασιλαντωνάκης ο οποίος δηλώνει: «Η ηρωίδα ελίσσεται σε δυο μουσικά σύμπαντα. Το πρώτο αφουγκράζεται το ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο του έργου, λειτουργώντας “περιγραφικά”. Το δεύτερο επεμβαίνει με τρόπο ψυχολογικό, συναισθηματικό, πνευματικό αλλά και υπόγειο, αφαιρετικό και υπερβατικό, αντηχώντας ενίοτε και τη φωνή του Ροΐδη. Οι δύο αυτοί μουσικοί κόσμοι άλλοτε λειτουργούν αυτόνομα, άλλοτε συνυπάρχουν ή συγκρούονται.»
  Ποιητικό κείμενο
  Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη
  Μουσική διεύθυνση
  Στάθης Σούλης
  Σκηνοθεσία
  Δημήτρης Καραντζάς
  Σκηνικά
  Εύα Μανιδάκη
  Κοστούμια
  Ιωάννα Τσάμη
  Φωτισμοί
  Αλέκος Αναστασίου
  Κίνηση
  Τάσος Καραχάλιος
  Διεύθυνση χορωδίας
  Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
  Γιούθα / Ηγουμένη
  Ειρήνη Τσιρακίδου

  Αγία Λιόβα
  Μαργαρίτα Συγγενιώτου

Ιωάννα
Χρύσα Μαλιαμάνη

Φρουμέντιος / Φλώρος
Διονύσης Σούρμπης

Κορβίνος
Κωστής Ρασιδάκις

Νικήτας
Γιάννης Χριστόπουλος

Πάπας Λέων Δ’
Νίκος Σπανάτης

Γκαβός
Μάριος Σαραντίδης

Κουλός
Νίκος Στεφάνου

‘Aγγελος Κυρίου
Πέτρος Μαγουλάς
Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 60 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ
Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ